TRANSPORTERT: Terrorsiktede Bujak (37) ble transportert til flyplassen i Frankfurt om bord den grå varebilen midt i bildet. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
TRANSPORTERT: Terrorsiktede Bujak (37) ble transportert til flyplassen i Frankfurt om bord den grå varebilen midt i bildet. Foto: John Terje Pedersen/DagbladetVis mer

Tysk politi tvang fotograf til å slette bilder av terrorsiktet

Fraktes fra Frankfurt til Oslo for avhør nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||FRANKFURT/OSLO (Dagbladet): Den terrorsiktede irakeren Shawan Sadek Saeed  Bujak (37), skal i dag avhøres av PST i Sandvika utenfor Oslo.

Bujak har siden pågripelsen og siktelsen for planlegging av terror forrige uke blitt holdt av politiet i Duisburg, i Tyskland. Nå sitter han på flyet mot Gardermoen.

Like før klokka 11 ankom han flyplassen og flight Sk 3645 i en grå varebil. En annen sivil politibil og flere uniformerte og væpnede politivakter eskorterte irakeren.

Da to biler med uniformert politi svingte inn foran Lufthansaflyet som setter kursen mot Oslo i dag, tok Dagbladets fotograf John Terje Pedersen flere bilder av personer i bilene og tysk politi. Like etter ble oppsøkt av en politimann i sivil på flyplassen.

- Vi fikk klar beskjed om å slette bildene. Det kreves visstnok  en tillatelse for å ta bilder på flyplassen, sier Pedersen på telefon fra Frankfurt.

Etter at den sivilkledde politimannen hadde gått gjennom bildene på fotografens kamera ble en rekke av dem krevd slettet. Også journalister i TV2 ble hindret i å ta bilder eller filme.

Lufthansas kaptein på flight SK 3645 har også informert norsk og tysk presse om at selskapet har nedlagt fotoforbud om bord på flyet.

37-åringen sitter bakerst i flyet med norske politifolk på hver side.

Ifølge Bujaks advokat Arvid Sjødin skal hans klient rett i avhør med PST i ettermiddag. Bujak nekter straffeskyld.

- Det første han sier til meg er at han ikke forstår siktelsen, fordi han ikke har gjort noe galt de 11 årene han har vært i Norge. Terror var grunnen til at han flyktet fra Irak. Han har ingenting med dette å gjøre, og virker svært overrasket, har Sjødin tidligere sagt til Dagbladet.

Dagbladet kommer med mer.

SIKTET:  Den terrorsiktede irakeren med kurdisk bakgrunn Shawan Sadek Saeed  Bujak (37) avhøres for første gang av norsk politi i dag. Foto: Olav Øygard/Firda
SIKTET: Den terrorsiktede irakeren med kurdisk bakgrunn Shawan Sadek Saeed Bujak (37) avhøres for første gang av norsk politi i dag. Foto: Olav Øygard/Firda Vis mer