BLIR MINISTER?: Partileder Karl-Theodor zu Guttenberg (37) ble den yngste med vervet da han overtok ledelsen i det kristeligdemokratiske CSU. Nå ligger han an til å bli ny minister.
BLIR MINISTER?: Partileder Karl-Theodor zu Guttenberg (37) ble den yngste med vervet da han overtok ledelsen i det kristeligdemokratiske CSU. Nå ligger han an til å bli ny minister.Vis mer

Tysk politikks nye stjerneskudd

Tysk politikks nye stjerneskudd Guttenberg nominert som ny tysk økonomiminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysk politikks nye stjerneskudd, Karl-Theodor zu Guttenberg, er foreslått som ny økonomiminister etter at Michael Glos kastet inn håndkleet.

Guttenberg (37) har sittet i nasjonalforsamlingen siden han var 30 år, men i fjor høst gjorde karrieren hans et hopp da han ble valgt til generalsekretær i det kristeligdemokratiske partiet CSU i Bayern.

Ny minister

Guttenberg er nå foreslått som ny økonomiminister av sitt eget parti. I henhold til en avtale med de andre partiene i regjeringskoalisjonen er det CSU som skal utpeke ministrene med ansvar for økonomi og landbruk.

CSU er det bayerske søsterpartiet til CDU, partiet til statsminister Angela Merkel.

Kraftig nedgang

Glos varslet sin avgang i helgen, samtidig som Tyskland opplever sin største økonomiske tilbakegang på 60 år. Avgangen setter Merkel i en svært vanskelig situasjon bare sju måneder før valget på ny nasjonalforsamling.

Mandag kunngjorde Merkels talsmann at statsministeren har akseptert Glos avskjedssøknad. 64-årige Glos sier han går av på grunn av høy alder og fordi han mener det trengs nye krefter fra partiet. Under finanskrisen er han blitt kraftig kritisert for å være passiv.

Stor jobb

Guttenberg vil bli den yngste økonomiministeren i moderne tysk historie. Han vil måtte ta fatt på en rekke utfordringer, blant annet den raskt stigende arbeidsløsheten. Det er imidlertid utenrikspolitikk, og ikke økonomi, som er regnet som hans sterkeste felt.

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at Tysklands økonomi vil krympe med 2,5 prosent i 2009, mens tyske myndigheter regner med at nedgangen kommer til å ligge på 2,25 prosent.

(NTB)