MOTTOK HEDERSPRIS:  Marcel Gleffe, som har militær bakgrunn, reddet over 20 ungdommer under massakren på Utøya. Foto: EPA/BRITTA PEDERSEN/Scanpix
MOTTOK HEDERSPRIS: Marcel Gleffe, som har militær bakgrunn, reddet over 20 ungdommer under massakren på Utøya. Foto: EPA/BRITTA PEDERSEN/ScanpixVis mer

Tysk redningsmann fikk hederspris

Den tyske taktekkeren Marcel Gleffe, som reddet rundt 20 ungdommer ved Utøya 22. juli, mottok tirsdag den tyske fortjenstorden for sin innsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

32-åringen ble tildelt Bundesverdienstkreuz av Tysklands president Christian Wulff i en seremoni i hovedstaden Berlin, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden er den høyeste utmerkelse en sivil tysk borger kan bli tildelt.

Tyskeren, som har jobbet som taktekker i Norge siden 2008, var blant de første som kom seg ut til Utøya etter at Anders Behring Breivik begynte å skyte og drepe ungdommer.

Gleffe var på ferie på campingplassen Utvika like ved Utøya med familien.

- Vi satt rundt bordet på utsiden av campingvogna. Klokka var vel mellom fem og seks. Vi drakk kaffe og snakket om Oslo, fordi naboen kom løpende og fortalte om katastrofen der. Så hørte vi enkeltskudd fra Utøya. Så kom det en salve fra et automatvåpen, sa Marcel Gleffe til Dagbladet to dager etter terrorangrepet.
 
Han bor til vanlig på Siggerud i Ski, men kommer opprinnelig kommer fra Tyskland, har militærbakgrunn og har vært på utenlandsoppdrag tidligere.

- Jeg kjente igjen lyden fra automatvåpenet med en gang, sier han.

Han hentet med seg en kikkert og løp til et utsiktspunkt. Da så han to ungdommer som svømte ut fra øya. Deretter la flere på svøm. Gleffe løp da tilbake til campingvogna og hentet nøklene til båten sin, en liten Pioner 15.

Da Gleffe kom fram til de første ungdommene i vannet ropte de: «Er du politi, er du politi?». Han forklarer at han kastet noen svømmevester til dem, før han kjørte videre mot øya.

- Ungdommene jeg møtte fortalte at gjerningsmannen var en politimann. De første jeg plukket opp ropte «terrorist, terrorist, terrorist!».

Han tok mellom fire og fem turer ut til øya for å hente ungdommer. Etter det ba politiet ham om å slutte.

Gleffe har tidligere fått to andre utmerkelser i Tyskland for sin innsats 22. juli.