TAPTE: Den tyske biologen Stefan Lanka ble dømt til å betale 860 000 kroner til legen som beviste for ham at meslingviruset eksisterer. Foto: NTB Scanpix
TAPTE: Den tyske biologen Stefan Lanka ble dømt til å betale 860 000 kroner til legen som beviste for ham at meslingviruset eksisterer. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tysk rett har dømt vaksinemotstander til å betale 860 000 kroner

- Kan betraktes som livsfarlige, sier overlege om vaksinemotstandere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tysk vaksinemotstanderen gikk på et sviende nederlag i retten i denne uka.

Biologen Stefan Lanka la ut en melding på sin hjemmeside for fire år siden - der han lovet en dusør på 860 000 kroner til den som kunne bevise at meslingviruset eksisterer, skriver BBC.

Den tyske biologen har også tidligere hevdet at HIV-viruset ikke eksisterer.

Lege tok utfordringa Lege David Barden tok Lanka på ordet, og sendte inn seks ulike studier som slår fast at viruset eksisterer, og la også ved kontonummeret sitt - slik at Stefan Lanka kunne overføre den utlovde dusøren til ham.

Lanka nektet å tro på bevisene David Barden hadde sendt ham, og ville heller ikke betale ut dusøren som lovet.

Nå har en rett i den tyske byen Ravensburg slått fast at studiene beviser at meslingviruset eksisterer, og Stefan Lanka ble dømt til å betale de 860 000 kronene han hadde lovet.

Biologen var rask med å slå fast overfor pressen at han kommer til å anke saken.

Ifølge tyske Die Welt ønsker David Barden å bruke det 860 000 kronene til å vaksinere barn i u-land.

Stort problem i Tyskland Meslinger er et stort problem i Tyskland, på grunn av lav vaksinasjonsdekning. Den tyske avisa skriver at allerede i 2015 har 900 barn og voksne fått påvist meslingviruset i landet. Det diskuteres nå om man burde innføre krav til at alle må ta meslingvaksine i Tyskland.

I Norge er rundt 19 av 20 barn vaksinert mot sykdommen, forteller overlege ved vaksineavdelinga hos Folkehelseinstituttet (FHI), Synne Sandbu.

Hun har lite til overs for at vaksinemotstandere som Stefan Lanka sprer falsk informasjon om farlige sykdommer.

- De kan gjøre veldig mye skade ved å spre sånne falske rykter. Det kan skremme folk, og det kan føre til at barn som skulle vært vaksinert ikke blir vaksinert. Vaksinemotstandere kan på en måte bektrakes som livsfarlige, for de sykdommene som det vaksineres mot er i det store og det hele veldig farlige, sier Synne Sandbu til Dagbladet.

Hun forteller at meslingvaksine ble innført i Norge i 1969, og at det i dag er omlag 92-93 prosent av alle toåringer som blir vaksinert - et tall FHI er fornøyde med.

Trenger ikke frykte stort utbrudd Onsdag denne uken ble ble det påvist meslinger hos en voksen person i Oslo, som hadde vært på reise. WHO er bekymret for at meslingutbruddene er på retur, men Synne Sandbu forteller at det så langt ikke er mange tilfeller i Norge.

Sandbu opplyser at meslinger kun dreper én av 5000 smittede, men at det heller er andre skader i kjølevannet av viruset man frykter - som varige hjerneskader.

Hun mener det ikke trenger å være frykt for noe stort utbrudd her til lands - fordi så mange blir vaksinert hvert år.

- Det er litt over fem prosent av hvert årskull i Norge som ikke blir vaksinert, så hvert år er det rundt 5-7 prosent som smitten kan bre seg blant. Så det kan forekomme i noen grupper, men vi tror ikke det vil komme noe veldig stort utbrudd, sier overlegen ved vaksineavdelinga hos FHI.

Hun mener likevel onsdagens eksempel, der noen kommer tilbake til Norge etter reise med meslinger, kan være noe man vil se mer av.

- Det er ikke mange tilfeller av meslinger i Norge, så smitterisikoen er liten. Men folk reiser jo mer og mer. Og de siste årene har det gått kortere tid mellom hver gang noen har tatt med seg meslinger inn i Norge etter å ha vært på reise, sier Sandbu.