Tysk ros til DnB

PRAHA (Dagbladet): Tyske myndigheter takker årvåkne ansatte i Den norske Bank for at de fikk kloa i 70 millioner mark (nærmere 300 millioner kroner) som de østtyske kommunistene forsøkte å smugle til Moskva etter DDR-regimets fall. Fangsten i Oslo er den største som ble gjort av østtyske partipenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Honnøren til de DnB-ansatte blir understreket i rapporten som er utarbeidet av kommisjonen som har gransket hva som skjedde med den gigantformuen som Erich Honeckers kommunistparti SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) samlet seg.

Rapporten ble i går offentliggjort i den tyske søndagsavisa Welt am Sonntag.

Partisjef Karl-Heinz Kaufmann (49) fra Halle ble arrestert i lokalene til DnB på Aker Brygge 1. november 1990 da han kom for å heve de 70 millionene mark som han hadde plassert på en konto i banken et par uker før.

Politiet ventet på Kaufmann da han kom til banken sammen med den norske finansmekleren Christian Mohr, som hadde vært mellommann under operasjonen. Kaufmann kom tilbake til Oslo etter å ha holdt seg i skjul i Moskva.

Mistanke

- På grunn av størrelsen på beløpet og inntrykket av liten profesjonalitet oppsto mistanken i banken om at det dreide seg om hvitvasking av penger, skriver granskingskommisjonen.

Kaufmann hevdet at pengene skulle overføres til Moskva-firmaet Putnik som påstått østtysk gjeld til russerne.
Takket være avsløringen av Kaufmann kom tysk politi på sporet av den gigantiske pengesmuglingen som ble organisert av toppfunksjonærer i SEDs etterfølgerparti PDS.

15 milliarder

Nærmere 15 milliarder kroner av SED-formuen forsvant til utlandet i perioden fra oktober 1989 til august 1991. Med unntak av beslaget i Oslo er nesten ingen ting av pengene kommet til rette.

I granskingsrapporten blir det slått fast at PDS-lederen Gregor Gysi var med på pengesmuglingen, som ble organisert ved stråmenn og fiktive firmaer. DDR-pengene yngler i dag ved eiendomsspekulasjon, kasinodrift og annen virksomhet i flere europeiske land.