LEDER TJEN FOLKET: Henrik Ormåsen (36) leder den kommunistiske gruppa Tjen Folket i Norge. Han er også ansatt i SOS Rasisme ved organisasjonens administrative hovedkontor i Haugesund. Her deler han kontor med Kjell Gunnar Larsen (54), som er nestleder i Tjen Folket og blant annet daglig leder i SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LEDER TJEN FOLKET: Henrik Ormåsen (36) leder den kommunistiske gruppa Tjen Folket i Norge. Han er også ansatt i SOS Rasisme ved organisasjonens administrative hovedkontor i Haugesund. Her deler han kontor med Kjell Gunnar Larsen (54), som er nestleder i Tjen Folket og blant annet daglig leder i SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Tysk samarbeidspartner overvåkes for ekstremisme

Tyske myndigheter utelukker ikke at nordmenn også er kartlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den norske kommunistiske gruppen Tjen Folket samarbeider med flere utenlandske organisasjoner.

Blant disse er tyske MLPD, et marxist-leninistisk parti ytterst på venstresiden med 450 lokallag i Tyskland.

Overvåking Tyske myndigheter bekrefter overfor Dagbladet at gruppen aktivt overvåkes for ekstremisme.

- MLPD er ekstremister. Ifølge loven kan vi kartlegge organisasjoner som er ekstremistiske og MLPD lever opp til det, sier en talsperson for «Det føderale organ for beskyttelse av konstitusjonen» (BfV) til Dagbladet.

Tjen Folket har et fast grep om ledende posisjoner og stillinger i den brede ungdomsorganisasjonen SOS Rasisme med over 40 000 medlemmer.

BfV ligger under det tyske innenriksdepartementet. Mandatet er å beskytte staten mot antidemokratiske krefter, spionasje og utenlandsk etterretningsvirksomhet. På listen over organisasjoner som overvåkes finnes også tyske nynazister, Al Qaeda, iranske Mujahedin og libysk etterretning.

Også tyske Die Linke, hvis landsmøte har blitt gjestet av SV, står oppført på listen over organisasjoner som er under oppsikt.

MLPD og Tjen Folket har jevnlig kontakt. Etter det Dagbladet kjenner til deltok representanter for den tyske organisasjonen på Tjen Folkets sommerleir i fjor. Gruppene har også samarbeidet tett rundt større markeringer.

MLPD defineres som «ekstremistisk» utifra agendaen om å styrte det eksisterende tyske demokratiet gjennom revolusjon, opplyser overvåkingsorganet til Dagbladet.

LEDER MLPD: Partleder i MLPD Stefan Engel. Foto: MLPD
LEDER MLPD: Partleder i MLPD Stefan Engel. Foto: MLPD Vis mer

I årsrapporten for 2008 oppgis MLPD å ha rundt 2300 medlemmer. Partiet beskrives som «isolert, selv innom den ekstreme venstresiden». MLPD stiller til valg en rekke steder og har to ungdomsorganisasjoner. I Norge er Revolusjonær Kommunistisk Ungdom (RKU) tilknyttet Tjen Folket.

Infiltrerer BfV bruker infiltrasjon og overvåking i tillegg til åpne informasjonskilder i kartleggingen. De utelukker ikke at medlemmer av norske Tjen Folket har kommet i søkelyset under et av partiets besøk i Tyskland.

- Vi overvåker bare organisasjoner som er aktive i Tyskland, men om medlemmer av Tjen Folket har vært tilstede på arrangementer vi følger med på, så kan det jo ha skjedd, sier talspersonen.

Ifølge BfV er MLPD ikke registrert med voldelige aktiviteter. Partiet har, i likhet med Tjen Folket i Norge, hemmelige samlinger.

- Vi har et konstruktivt og godt forhold til MLPD. Vi er motstandere av politisk overvåking av kommunister, sier talsperson Henrik Ormåsen i Tjen Folket til Dagbladet.

NESTLEDER: Kjell Gunnar Larsen (54) er nestleder i Tjen Folket. Til daglig er han  hovedkasserer og daglig leder i SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
NESTLEDER: Kjell Gunnar Larsen (54) er nestleder i Tjen Folket. Til daglig er han hovedkasserer og daglig leder i SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Kommentarfeltet i denne artikkelen er deaktivert etter upassende innlegg.