Våpeneksport:

Tysk stans av våpeneksport til land som deltar i Jemen-krigen

Norge fortsetter å selge militært utstyr som kan havne i Jemen-krigen. Tyskland sier nei.

KRIGSDEMONSTRASJON: To jemenittiske barn er med i en demonstrasjon i hovedstaden Sanaa, der de støtter houti-bevegelsen, som er i krig mot en saudi-ledete koalisjon siden 2015. Over 10 000 mennesker, de fleste sivile, har blitt drept siden da. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix
KRIGSDEMONSTRASJON: To jemenittiske barn er med i en demonstrasjon i hovedstaden Sanaa, der de støtter houti-bevegelsen, som er i krig mot en saudi-ledete koalisjon siden 2015. Over 10 000 mennesker, de fleste sivile, har blitt drept siden da. Foto: Mohammed Huwais / Afp / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland vil ikke lenger godkjenne våpeneksport til land som er involvert i krigen i Jemen, opplyser en talsmann for regjeringen i Berlin. Beslutningen vil kunne påvirke salg av militært utstyr til Saudi-Arabia, som er en av tysk våpenindustris store kunder.

Bakgrunnen for avgjørelsen er en avtale som ble inngått mellom den konservative blokken til statsminister Angela Merkel og sosialdemokratiske SPD under regjeringssonderingene i forrige uke. De tre partiene ble da enige om at våpeneksporten skulle stanse umiddelbart.

- Holder avtale

Regjeringens talsmann Steffen Seibert skriver i en Twitter-melding fredag at Tyskland nå unngår alle vedtak om våpeneksport «som ikke er i tråd med resultatet i regjeringssonderingene».

SPD har ennå ikke formelt besluttet om partiet vil forhandle om en felles regjeringsplattform med de to kristendemokratiske partiene CDU og CSU. En avgjørelse skal tas på SPDs landsmøte søndag.

Norge besluttet nylig å stanse all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater som følge av landets krigføring i Jemen.

Stortinget sa nei

Onsdag denne uken ble det imidlertid klart at Stortingets utenriks- og forsvarskomité sier nei til å stanse eksport av alt forsvarsmateriell til alle land som deltar i krigen. Kun SV og KrF støttet forslaget.

Stortingets nei har ført til stor skuffelse i blant annet Redd Barna.

- Vi er rett og slett ekstremt skuffet over at flertallet i utenrikskomiteen har valgt å stå i veien for en ansvarlig norsk våpeneksport. De kunne ha stanset eksporten til land som bomber skoler og dreper barn, men de valgte å fortsette salget til krigsforbrytere, sa seksjonsleder Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna torsdag.

Sivile lider

Saudi-Arabia har siden mars 2015 stått i spissen for en koalisjon som har gjennomført tusenvis av luftangrep mot de jemenittiske houti-opprørerne, som står på god fot med Saudi-Arabias erkefiende Iran.

Etter nesten tre år med krig har houtiene fortsatt kontroll over store områder, blant annet hovedstaden Sana, og det er ikke tegn til noen løsning.

Jemens sivilbefolkning er svært hardt rammet av krigen, som både har ført til en massiv sultkatastrofe og koleraepidemi. Ifølge FN-tall er over 10 000 personer drept og over 50 000 såret. De fleste av ofrene er sivile.

(NTB)