ALIBI: ... Men slett ikke moderat, sier Hajo Funke om spisskandidat Alice Weidel i det tyske Alternativ für Deutschland. Foto: Michael Sohn/AP
ALIBI: ... Men slett ikke moderat, sier Hajo Funke om spisskandidat Alice Weidel i det tyske Alternativ für Deutschland. Foto: Michael Sohn/APVis mer

Valg i Tyskland

Tysk statsviter spår valg­skred til høyreekstremister

Tysk ekspert spår hele 25 prosent til AfD i tysk delstat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Partiet «Alternativ for Tyskland» (AfD) ser ut til å ri på ei bølge som kan gi skremmende høy støtte under valget, sier professor Hajo Funke.

- Kort tid før de første prognosene, tar jeg sjansen på å spå at AfD i delstaten Thüringen vil lande på rundt 25 prosent. I de fire andre østtyske delstatene vil partiet også komme høyt, men tross alt ikke på stort mer enn 13 til 15 prosent, forutsier statsviteren som i mange år var professor på Freie Universität i Berlin.

YTTERSTE HØYRE: Alice Weidel er AfDs nye ansikt utad - og spisskandidat sammen med veteranen Alexander Gauland. Foto: Jochen Zick/action press
YTTERSTE HØYRE: Alice Weidel er AfDs nye ansikt utad - og spisskandidat sammen med veteranen Alexander Gauland. Foto: Jochen Zick/action press Vis mer

Bebreider mediene

- Mediene må ta mye av skylda for det som nå holder på å skje. I mange reaksjoner rundt omkring sitter det folk som først de siste par uker har forstått hvilken trussel det nye partiet i virkeligheten representerer. Utviklingen har det siste året vært helt tydelig. Moderate krefter - med den tidligere så sterke Frauke Petri i spissen - er kjørt inn på sidespor og gjort ufarlige. I stedet har duoen Alice Weichel og Alexander Gauland overtatt roret. Det innebærer at AfD i dag er høyreradikalt og rasistisk - og slett ikke et vanlig, populistisk høyresideparti, hevder Hajo Funke.

Lot maska falle

ADVARER: Alternativ für Deutschland er blitt et høyreekstremistisk parti, advarer professor Hajo Funke - og spår at AfD kommer til å gjøre det godt i det tidligere DDR og delstater i Sør-Tyskland. Foto: Asbjørn Svarstad
ADVARER: Alternativ für Deutschland er blitt et høyreekstremistisk parti, advarer professor Hajo Funke - og spår at AfD kommer til å gjøre det godt i det tidligere DDR og delstater i Sør-Tyskland. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer

- Alexander Gauland (76) legger ikke lenger skjul på sine egentlige holdninger, når han holder hånden over de ytterliggående i partiet - og selv sier om en sosialdemokratisk politiker med tyrkiske røtter, at vedkommende skulle ekspederes til Anatolia og «bli tatt hånd om» der, sier Funke.

- Mange trodde i begynnelsen at han slapp fram Alice Weidel (38) for å ha henne ved siden av seg som et moderat alibi. Men nå dukker det opp et par år gamle skriverier som stiller henne i et helt annet lys - nemlig som en usminket radikaler med brutale ytringer. Weidel har også i ukene opp mot valget latt mye av sin moderate maske falle, og stilt seg fram som en iskald muslimhater, påpeker professoren.

Alice Weidel står fram som homofil, lever sammen med sin sveitsiske partner - som har røttene sine fra Sri Lanka - og er adoptivmamma til to barn.

En slik livsstil passer ikke akkurat med et partiprogram hvor den gammeldagse familiemodellen blir holdt fram som eneste akseptable norm. Selv føyser hun unna alle spørsmål med at partikameratene aldri har gitt henne trøbbel på grunn av privatlivet.

Annet klima

- Mens det går imot gode resultater for AfD også i sørlige deler landet, har begeistringen lagt seg i nord-vest, der partiet ikke kan vente mer enn seks-åtte prosent, forventer Hajo Funke:

TROR PÅ MERKEL: Statsviteren tror at Angela Merkel har et solid flertall bak seg. Foto: NTB Scanpix
TROR PÅ MERKEL: Statsviteren tror at Angela Merkel har et solid flertall bak seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det vi på forhånd kan si helt sikkert, er at Angela Merkel kommer til å bli sjef for også den neste tyske regjeringen. Og hun kommer til å ha et solid flertall bak seg. I internasjonalt urolige tider, ønsker vi tyskere oss en leder som har bevist at hun kan beholde roen, sier Funke, og fortsetter:

- Men det blir nye tider og et helt annet klima i Forbundsdagen. For AfD-gruppa blir stor og larmende. Nå gjelder det først og fremst for alle de demokratiske partiene å isolere AfD-folkene totalt, og å boikotte dem der det er mulig. Og så må vi bare håpe at Alternativ für Deutschland går i indre oppløsning før valgperioden er omme, sier han.