SKYLDER MILLIONER: Den norske entrepenøren Alexander Vik skylder Deutsche Bank flere hundre millioner kroner, ifølge den tyske banken. Foto: Keith Hammett
SKYLDER MILLIONER: Den norske entrepenøren Alexander Vik skylder Deutsche Bank flere hundre millioner kroner, ifølge den tyske banken. Foto: Keith HammettVis mer

Tysk storbank hevder mangemilliardær Alexander Vik har overført verdier til norsk venn

Vil tvinge Vik til å redegjøre om formuen i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sommer fikk Deutsche Bank en rettslig kjennelse om at Alexander Vik i slutten av oktober må stille i retten i London for å redegjøre for sine eiendeler.

Deutsche Bank hevder den norske milliardæren gjemmer unna verdier for å unndra å tilbakebetale sitt tapte søksmål mot den tyske banken.

Bakgrunnen er at Vik holdt Deutsche Bank ansvarlig for milliardtap han led på valutahandler i 2008, og krevde åtte milliarder dollar i erstatning.

Men i stedet var det Vik som tapte saken, og retten mente at han måtte punge ut med en kompensasjon på 146 millioner pund — omkring 1,4 milliarder kroner — til den tyske storbanken.

- Ikke mulighet til å betale gjelda Viks advokat prøver nå å få avlyst stevningen, eller i hvert fall utsette den til etter at en beslektet sak har kommet opp for retten i Connecticut i USA i november. Sebastian Holdings har, ifølge Vik og hans advokater, nå ikke noen muligheter for å betale denne gjelda. Den tyske storbanken slåss derfor hardt både i USA og i England for å få gjennomslag for at Alexander Vik personlig må holdes ansvarlig for å betale.

- Vi vil kraftfullt gå etter Sebastian Holdings og Vik for å inndrive vårt krav, som har blitt bekreftet av britisk rett, heter det i en uttalelse fra Deutsche Bank nå i dag.

- Kampen raser på begge sider av Atlanteren, sa Viks advokat Stephen Cogley i retten i dag. Han mente det er meningsløst av banken å kreve at 890 millioner dollar som Sebastian Holdings i 2008 overførte til Vik eller hans nærstående selskaper nå må tilbakeføres til selskapet.

- Selv en konkursbestyrer ville ha fått problemer med å få til noe sånt, sa Cogley, som karakteriserte bankens framstøt for å få Vik til å fortelle i retten om sine eiendeler som et "bakholdsangrep".

Mens banken i rettssaler på begge sider av Atlanteren ivrer for at Alexander Vik personlig må hefte for Sebastian Holdings gjeld til banken, mener Vik og hans advokater at dette er helt urimelig.

- Overførte verdier til venn I en rettshøring i London i dag hevdet banken at Vik har prøvd å unnslippe gjelden ved å skjule verdier og eiendeler som han overførte til selskapet som en norsk venn av han eier.

Ifølge banken overførte Alexander Vik i sommer eierskapet til selskapet Sebastian Holdings til det norske selskapet Rand AS. Dette selskapet knytter banken til Viks "bestevenn", den norske forretningsmannen Hans Eirik Olav. Olav er styreleder i selskapet Rand som ble stiftet i 2014.

Olav skal ha trukket seg fra verv i selskapet på grunn av sykdom, og Vik skal samtidig ha gått av som direktør i Sebastian Holdings, og banken finner eierskiftet høyst mistenkelig. Olav er kjent som Alexander Viks høyre hånd i Norge. De skal ha blitt venner da de spilte sammen på golflandslaget på 70-tallet. 

- Jeg vet at det foregår en sak mot Alexander Vik hvor Rand AS har blitt trukket fram. Jeg har ingen kommentarer til den saken, sier Hans Eirik Olav til Dagbladet.

Den tidligere Thule-toppen har vært en venn av Vik siden årtusenskiftet, og har fungert som milliardærens høyrehånd i Norge.  

- Alexander Vik er en god venn som jeg respekterer høyt. Han har høy integritet og høy moral, sier Olav.

Vik tapte søksmålet Vik og hans advokater har hevdet at Sebastian Holdings, som i 2013 ble dømt til å betale Deutsche Bank omtrent 300 millioner dollar i retten i London, i dag er et selskap uten verdier. Deutsche Bank angriper i sine rettsdokumenter hardt måten dette i så fall har skjedd på, blant annet ved en overføring i 2008 på 890 millioner dollar til Alexander Vik eller selskaper knyttet til ham.

- Det siste forsøket på å hindre betaling (til Deutsche Bank, red.anm.) er Viks overførsel til Rand as, som beskrevet ovenfor", heter det i et dokument fra saken som var oppe i retten i London i dag.

Striden begynte med at Viks selskap Sebastian Holdings i skatteparadiset Turks & Caicos i 2008 foretok en serie katastrofale valutahandler. Vik mente at Deutsche Bank burde ha stoppet handlene, som førte til tap på flere milliarder kroner, og reiste sak mot banken i New York.