Tysk strid om boksepant mot avgjørelse

Berlin : Fredag kom det tyske Forbundsrådet sammen for å vurdere om det skal påby pant på drikkebokser. Avgjørelsen kan få stor betydning for den norske automatprodusenten Tomra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forbundsrådet, førstekammeret i Tysklands nasjonalforsamling, består av representanter fra landets 16 delstater. Flere delstater, blant dem Nordrhein-Westfalen, som er landets mest folkerike, vil ha saken utsatt mens politikerne vurderer frivillige alternativer.

Tysk næringsliv hevder at den foreslåtte panteordningen kan komme til å koste 10.000 arbeidsplasser. Nødvendige systemer for en slik ordning vil koste de store butikkkjedene 2,7 milliarder mark (11 milliarder kroner) i anskaffelses- og installasjonsutgifter, samt løpende kostnader på 1,5 milliarder mark (vel seks milliarder kroner) per år, blir det sagt.

Den norske produsenten av panteautomater Tomra håper på sin side at tyskerne vil innføre pant på bokser. Tomra har ifølge Dagens Næringsliv en markedsandel på over 80 prosent innen leveranser av automater for glassflasker, og håper å beholde posisjonen når og hvis panteordningen utvides til også å omfatte bokser.

- Vi er klare til å møte etterspørselen, dersom panten blir innført fra årsskiftet 2001/2002, sa Tomras Europa-ansvarlige Morten Johannessen til Dagens Næringsliv tidligere denne uken. Markedsanalytikere spår at kursen på Tomra-aksjer vil stige betydelig, ifølge nettstedet Stocklink.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer