DRAPSSAK: Sykepleieren Niels Högel mistenkes for å ha drept over 100 eldre og syke pasienter ved to sykehus i Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix
DRAPSSAK: Sykepleieren Niels Högel mistenkes for å ha drept over 100 eldre og syke pasienter ved to sykehus i Tyskland. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Drapssak ryster Tyskland

Tysk sykepleier kan ha drept over 100 pasienter

Omtales som Tysklands verste seriemorder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet /NTB): Den tyske sykepleieren Niels Högel som i 2015 ble dømt til livsvarig fengsel for drap på to pasienter, kan ha drept over 100 mennesker, opplyste tysk politi mandag.

Högel ble avslørt av en kollega som så at han satte en overdose i en pasient ved sykehuset Delmenhorst nær Bremen i Nordvest-Tyskland i 2005.

Tre år senere ble sykepleieren dømt til sju og et halvt år i fengsel for drapsforsøk, samtidig som politiet begynte å se nærmere på de mange dødsfallene ved sykehuset. Det samme gjorde sykehuset i Oldenburg, der mannen jobbet tidligere. Der fikk han sparken i 2002 etter at flere pasienter på uforklarlig vis var blitt dødssyke mens han pleiet dem.

Högel fikk likevel en god attest fra sykehuset og begynte kort tid etter å jobbe ved Delmenhorst. Det tok ikke lang tid før pasientene begynte å dø også der.

Dødelige doser

I 2014 ble det tatt ut drapstiltale mot Högel, som under rettssaken innrømmet å ha gitt dødelige doser med hjertemedisin til rundt 90 svake og eldre pasienter i årene 2003 til 2005.

Dette gjorde han på en slik måte at han kunne vise fram ferdighetene sine ved å gjenopplive dem.

Rundt 30 av pasientene døde, men retten fant ikke at det forelå nok beviser til å kunne dømme ham for mer enn to av dødsfallene.

I 2015 ble han dømt til livsvarig fengsel.

Trolig enda flere

Etterforskningen har siden fortsatt, og 130 graver er åpnet. I fjor konkluderte politiet med at Högel trolig hadde tatt livet av minst 33 pasienter, men nå oppjusteres antallet ytterligere.

Oldenburgs politisjef Johann Kühme opplyste mandag at det er funnet beviser for at Högel har drept ytterligere 84 pasienter, i tillegg til de to drapene han alt er dømt for.

- 84 drap, vi er uten ord. Og som om dette ikke var nok, så må vi innse at det virkelige omfanget er mange ganger større, sa Kühme.

Ifølge politiet kan mannen ha drept dobbelt så mange, men mange av ofrenes levninger er kremert, og de kan derfor ikke graves opp og testes for å fastslå dødsårsak.

Kritiserer sykehusledelsen

Politiet er dypt kritisk til ledelsen ved de to sykehusene der Högel jobbet, og mener at de burde ha fattet mistanke og stanset ham langt tidligere.

- Dersom de som hadde ansvaret den gang, særlig ved sykehuset i Oldenburg, men også ved Delmenhorst-sykehuset, ikke hadde nølt med å kontakte myndighetene, for eksempel politiet, kunne han ha blitt stanset tidligere, mener Kühme.

Politiet har nå tatt ut siktelse mot flere av Högels overordnede ved de to sykehusene.

- Tysklands verste seriemorder

Dersom Högel blir dømt for å ha drept 84 pasienter, vil det være en av de største tyske drapssakene i nyere tid.

Den tyske avisa Bild omtaler Högel som Tysklands verste seriemorder, og skriver at han kan være ansvarlig for det største antallet mord i landet siden andre verdenskrig.