Tysk tabloidavis til grekerne: - Velger dere denne mannen, velger dere undergangen

Når supertabloide Bild skriver brev til grekerne blir det ikke pent.

POPULÆR POPULIST: Alexis Tsipras leder det greske venstreradikale partiet Syriza. Han blir kalt en noksagt av den tyske tabloidavisa Bild, som advarer mot «katastrofe» om Tsipras blir valgt. Foto: AFP/LOUISA GOULIAMAKI/NTB Scanpix.
POPULÆR POPULIST: Alexis Tsipras leder det greske venstreradikale partiet Syriza. Han blir kalt en noksagt av den tyske tabloidavisa Bild, som advarer mot «katastrofe» om Tsipras blir valgt. Foto: AFP/LOUISA GOULIAMAKI/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands største tabloidavis Bild publiserte i går et brev til greske velgere, der avisen på vegne av Tyskland truer med katastrofe om ikke sentrumspartiene vinner dagens parlamentsvalg i Hellas.

«Dere kan kun velge mellom smertelig fornuft og fullstendig undergang», skriver avisen. Brevet er undertegnet «BILD».

Avisen har et opplag på nesten fire millioner eksemplarer, og blir daglig lest av over ti millioner tyskere.

Angriper venstreradikaler I det forrige parlamentsvalget den 6. mai i år, fikk venstresidepartiet Syriza 17 prosent av stemmene, nok til å blokkere dannelsen av en styringsdyktig majoritetsregjering. Etter flere ukers dragkamp ble nyvalg skrevet ut, og i dag går altså grekerne til urnene igjen.

Radikale partier på begge sider av det politiske spekteret - fra kommunister til nynazister - har hatt fremgang på meningsmålingene siden det forrige valget i mai. På tross av at det nynazistiske partiet Ny Daggry fikk nesten 7 % av stemmene i forrige valg, er ikke frykten for ekstrempartiene spesielt stor.

Det er det venstreradikale Syriza, ledet av den karismatiske Alexis Tsipras, som skremmer tyskerne. Tsipras og partiet hans har vokst enormt i popularitet parallellt med at EU har pålagt Hellas stadig tøffere spartetiltak.

«Når dere ikke trenger våre milliarder, da kan dere velge den høyre- eller vensteside-noksagten dere vil», skriver Bild i et åpenbart angrep på Tsipras.

Merkel ber om ansvarlighet I fem år har den greske økonomien skrumpet i størrelse. Det siste året har den greske staten vært avhengig av kriselån fra andre euro-land. Tyskland gir ut størsteparten av disse lånene. Samtidig vokser stadig arbeidsledigheten i Hellas. Siste måling viser at hver fjerde greker står uten arbeid.

Det er denne politikken Alexis Tsipras har protestert mot. Nå konkurrerer Syriza mot konservative Ny Demokrati om å bli det største partiet i parlamentet.

Den tyske kansleren Angela Merkel ba i går greske velgere om å stemme på moderate partier som vil beholde sparepakkene og reformene.

- Det er ekstremt viktig at det greske valget i morgen gir en regjering som sier: «Ja, vi skal ivareta våre forpliktelser», sa hun i går.

Brevet Her er brevet fra den tyske tabloidavisen:

Kjære grekere.

Dere er et stolt folk, et stolt land. I morgen går dere nok en gang til parlamentsvalg. Dere sier: Vi er frie.

Bild sier dere: Dere har det i hånden. Det er en forskjell.

SPRINGER-PRESSA: Avisa Bild tilhører det tyske Springer-konsernet, tysklands største forlegger. Her er hovedkvarteret i Berlin. Foto: AFP/JOHN MACDOUGALL/NTB Scanpix
SPRINGER-PRESSA: Avisa Bild tilhører det tyske Springer-konsernet, tysklands største forlegger. Her er hovedkvarteret i Berlin. Foto: AFP/JOHN MACDOUGALL/NTB Scanpix Vis mer

Når dere ikke trenger våre milliarder, da kan dere velge den høyre- eller vensteside-noksagten dere vil.

I mer enn to år har det likevel vært slik: Ut av deres minibanker kommer euro-sedler ut bare fordi vi, og de andre euro-statene, har puttet dem inn.

Det er ikke morsomt, når vi i Hellas likevel blir hetset som nazister. Men nok om det.

En ting må være klart: Om dere velger partier som vil stryke alle avtaler om sparing og reform - da betaler ikke vi mer.

Dealen var: Dere strammer opp landet og vi hjelper gjennom denne harde tiden. Når dere ikke vil lenger, da vil ikke vi heller. Dere har det i hånden.

I morgen er valget deres. Men egentlig har dere ikke noe. Dere kan nemmelig kun velge mellom smertelig fornuft og full undergang.

Vi fryker at dere ennå ikke forstår.

Deres BILD.

TØFF FOR TYSKLAND: Finansminister Philipp Rösler i Angela Merkels regjering sier i dag til Bild at det ikke finnes noe alternativ til sparepakkene. Foto: AFP/PATRIK STOLLARZ/NTB Scanpic.
TØFF FOR TYSKLAND: Finansminister Philipp Rösler i Angela Merkels regjering sier i dag til Bild at det ikke finnes noe alternativ til sparepakkene. Foto: AFP/PATRIK STOLLARZ/NTB Scanpic. Vis mer