Snøskred:

Tysk turist tatt: - Tidskritisk

Operasjonsleder i Troms politidistrikt, Kåre Munkvold, forteller at allerede 15 minutter etter at man blir tatt av skred, så synker overlevelsesevnen drastisk. Onsdag ble en tysk turist tatt av skred i Troms.

Tidlig onsdag ettermiddag ble en person tatt av skred på Fastdalstinden i Lyngen. Personen ble berget av eget turfølge. FOTO: Politiet.
Tidlig onsdag ettermiddag ble en person tatt av skred på Fastdalstinden i Lyngen. Personen ble berget av eget turfølge. FOTO: Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag klokka 12.47 ble Troms politidistrikt varslet om at én person var tatt av skred på Fastdalstinden i Lyngen. Denne gangen gikk det bra, men politiet advarer om betydelig snøskredfare i hele fylket.

Politiet ble først varslet av Finn Kristoffer Hovin, som et område noen kilometer sør for skredområdet.

- Da vi så at skredet gikk, ringte vi nødnummeret og ganske raskt så vi at redningsarbeidere var til stede i terrenget, forteller Hovem til Dagbladet.

LITEN MARGIN: Hans Martin Homlong var på spasertur med familien da han fikk øye på et snøras. Like etterpå så han bussen. Video: Hans Martin Homlong Vis mer

Stort snøskred

Operasjonsleder Kåre Munkvold betegner skredet som rimelig stort, og forteller at det var en mannlig tysk turist som ble tatt av skredet. Politiet ble gjort oppmerksom på dette av turfølget til mannen.

Umiddelbart etter at politiet ble varslet, ble politiets lavinehundegruppe, Sea King-helikoptre og Røde Kors involvert i redningsaksjonen.

- Som med alle andre ganger personer blir tatt av skred, var denne situasjonen tidskritisk. Tiden er vår største utfordring når folk blir tatt. Etter bare 15 minutter synker overlevelsesevnen drastisk, og derfor er vår hovedprioritering å få ressurser så raskt som mulig inn i skredområdet, forteller Munkvold til Dagbladet og legger til at de også benytter seg av skredsøker.

LIVSTRUENDE: En tur i skibakken går veldig galt, da et snøskred tar en av guttene. Video: CNN. Reporter: André Børke / Dagbladet Vis mer

Mannen ble berget

34 minutter etter at politiet mottok den første meldingen om skredet, var lavinehunder klar for å søke i området. Turfølget på tre personer hadde imidlertid klart å berge mannen før redningsarbeiderne kom fram, men det ble likevel gjennomført søk for å forsikre om at ikke flere personer var blitt tatt.

- Denne gangen gikk det særdeles raskt fra vi fikk meldingen og til vi fikk alle ressurser inn i området, sier Munkvold.

- Mannen var i fin form og ble ikke sendt til sykehus.

- Mistenker dere at det var turistene som utløste skredet.

- Det meldes om betydelig skredfare i stort sett hele Troms, med masse selvutløste skred. Om dette var et selvutløst skred eller ikke, er ikke noe vi kan si helt sikkert, sier Munkvold.

- Fint å høre

Mannen som varslet politiet om skredet, Finn Kristoffer Hovem, blir av Dagbladet gjort oppmerksom på at det gikk bra med alle involverte.

- Det er veldig fint å høre at det gikk bra. Dette var et best mulig scenario, hvor helikopter var i området innen 20 minutter, og letemannskap var raskt til stede i terrenget. Det er viktig at man støtter hverandre, samt at jobben politiet og frivillige gjør er viktig, sier Hovem.

SNØSKRED: Et massivt snøskred i Colorado i USA etterlot seg utrolig nok ingen skadde. Video: CNN Vis mer

- Ikke en selvfølge å bli reddet

Selv om tiden er dyrebare i slike situasjoner, må redningsarbeiderne også vurdere om det er forsvarlig å gå inn i området selv.

- Når personer blir tatt av skred, er det viktigste å få dem ut så raskt som mulig. Men vi må også vurdere om det er trygt å sette folk på bakken for å grave ut vedkommende, sier Munkvold og nevner skredet i Tamokdalen som et eksempel.

2. januar ble tre finske og én svensk skiturist tatt av et snøskred ved Blåbærtind i Tamokdalen. Der ble søket satt på vent, på grunn av økende skredfare i området. Etter to uker fant letemannskapet tre av turistene omkommet, mens den siste blir liggende til våren på grunn av utfordrende forhold i området.

- Om man blir tatt av skred, er det ikke en selvfølge at man blir reddet umiddelbart. Vi setter ikke redningsmannskapets liv og helse på spill for å berge noen som er skredtatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer