Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tysk TV-program gjør narr av Erdogan. Nå krever Tyrkia at videoen blir slettet

Men Tyskland nekter.

VIL HA VIDEO SLETTET:  Den tyske ambassadøren ble i forrige uke kalt inn i det tyrkiske utenriksdepartementet og bedt om å få en satirevideo av Erdogan slettet, ifølge AFP. Videoen kommer fra humorprogrammet Extra 3. Foto: Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool via AP/ NTB Scanpix
VIL HA VIDEO SLETTET: Den tyske ambassadøren ble i forrige uke kalt inn i det tyrkiske utenriksdepartementet og bedt om å få en satirevideo av Erdogan slettet, ifølge AFP. Videoen kommer fra humorprogrammet Extra 3. Foto: Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool via AP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Tyrkia og Tyskland var langt fra rosenrødt da de dro i land den omstridte flyktningavtalen for noen uker siden. Så kom sangen «Erdowi, Erdowo, Erdogan» fra det tyske TV-programmet Extra 3.

Den gjør narr av Tyrkias president Recep Erdogan og falt ikke i god jord, skriver Der Spiegel. Tyrkia kalte nemlig den tyske ambassadøren Martin Erdmann inn på teppet i forrige uke.

- Vi forlangte at programmet ble slettet, fortalte en tyrkisk diplomat til AFP.

Men tyskerne nekter.

- Tyskland sin posisjon på pressefrihet og ytringsfrihet er udiskuterbar, sier Sawsan Chebli i det tyske utenriksdepartementet.

Frihet under press At Erdogan går etter sine kritikere i pressen, er ikke noe nytt. Både Aftenpostens og Der Spiegels korrespondent i Tyrkia har måttet reise hjem. På verdens pressefrihetsindeks har Tyrkia rast ned fra 99. plass, som de hadde før Erdogan kom til makta, til 149. plass i dag. Det er én plass foran Kongo og tre plasser foran Russland.

Vielleicht unser letzter Post:Posted by Extra 3 on Tuesday, March 29, 2016

Det nye er at Erdogan nå har prøvd å stoppe tyske medier - i Tyskland.

- Erdogan er i ferd med å miste kontakten med virkeligheten, sier Tyrkia-forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo.

- Han er vant til å få viljen sin og har latt makten gå til hodet på seg. Han har gått etter alle som har gjort sånt i Tyrkia, og når han tror han har noe å presse Tyskland med, tror han at han kan få viljen sin i Tyskland også, sier Wigen til Dagbladet.

Han påpeker at Erdogan ved å gå ut mot videoen har gitt den mer oppmerksomhet enn de som laget den noensinne kunne drømt om.

- Han skjønner ikke at det er helt utenkelig å forby dette i Tyskland, sier Wigen.

Ærekrenkelser Antall aviser som kritiserer Erdogan, blir færre. I mars tok myndighetene over landets største avis Zaman og politiet brukte vannkanoner mot demonstrantene.

Siden august 2014 har rettsvesenet også behandlet 1845 saker om ærekrenkelser mot Erdogan. Avistegner Musa Kart i Cumhuriyet har flere ganger blitt trukket for retten for sine tegninger av presidenten. I saken om de religiøse skolene i 2005, tegnet avistegneren Erdogan som en katt som hadde tullet seg inn i et garnnøste. Han fikk 4000 dollar i bot.

Det tyske TV-programmet har imidlertid base i Tyskland og har ikke latt seg skremme.

Har publisert mer satire I stedet for å slette videoen, har de lagt den ut med tyrkisk tekst. De har også repostet gamle satirevideoer av Erdogan. I et nytt satirebilde programmet har lagt ut, står Erdogan og truer en PC med et brannslukningsapparat:

«Enten fjerner du denne videoen, eller så sletter jeg Internett», sier Erdogan på bildet.

- Da jeg gjorde feltarbeid blant elitene i Tyrkia om Erdogans personlighet og lederstil, var det mange som sa at Erdogan trodde mediene var et av hans departement og at han kunne styre dem deretter, sier Siri Neset, prosjekttilknyttet forsker ved Chr. Michelsen Institute.

- I den studien sa folk også at Erdogan hadde et oppblåst ego. Han er veldig selvhøytidelig, påpeker Neset.

BOT FOR SATIRE:  Denne tegningen av Cumhuriyet-tegner Musa Kart viser Erdogan som en katt som har rotet seg inn i et garnnøste, i saken om landets religiøse skoler fra 2005. Erdogan gikk til sak mot tegneren og Musa Kart og Cumhuriyet fikk et bot på rundt 4000 dollar for tegningen. Tegneren har flere ganger vært oppe mot Erdogan i retten. Foto: Cumhuriyet
BOT FOR SATIRE: Denne tegningen av Cumhuriyet-tegner Musa Kart viser Erdogan som en katt som har rotet seg inn i et garnnøste, i saken om landets religiøse skoler fra 2005. Erdogan gikk til sak mot tegneren og Musa Kart og Cumhuriyet fikk et bot på rundt 4000 dollar for tegningen. Tegneren har flere ganger vært oppe mot Erdogan i retten. Foto: Cumhuriyet Vis mer

Sangen tar blant annet opp presidentens palass i utkanten av Ankara, som har over 1000 rom og er større en både Kreml og Det hvite hus. Den mobber også jakten på journalistene og kritiserer Erdogans håndtering av kurderne. «Vær snill med ham, han har alle kortene på hånda», synger de, og sikter trolig til Tyrkia/EU-avtalen.

- Han er i ferd med å gjøre hele Tyrkia til latter ved å oppføre seg på denne måten. I utgangspunktet lo folk bare av ham, men når dette gjøres til en diplomatisk sak i den tyske utenrikspolitikken og ambassadøren kalles inn på teppet, blir dette et uttrykk for Tyrkias utenrikspolitikk, sier Wigen ved UiO.

- Hans store ego er i ferd med å bli et problem, ikke bare innad i Tyrkia, men også for Tyrkias posisjon i verden, sier Wigen.

Sangens tittel «Erdowi, Erdowo, Erdogan» kan oversettes til «Erdohvordan, Erdohvor, Erdogan». Men sangen skal ikke fjernes.

Viktig uke for pressefriheten Konflikten kommer midt i en viktig uke i tyrkisk pressehistorie. Fredag starter nemlig den kontroversielle rettssaken mot to journalister som Erdogan personlig vil ha fengslet på livstid.

Cumhuriyet-redaktør Can Dündar og avisas Ankara-sjef Erdem Gül trykket bilder av tyrkiske lastebilder, fulle av våpen, på vei inn i Syria. Erdogan gikk personlig til sak mot dem.

- Vi er vant til det og venter det verste, eller det beste, sa Dündar til Dagbladet i februar.

• Se bildene: For disse bildene vil Tyrkias president fengsle to journalister på livstid.
• Bakgrunn: - Vi visste at dette ville skje, fra den dagen vi publiserte bildene. At det var en pris å betale.

KAMPEN MOT ERDOGAN: Can Dündar, redaktøren for avisa Cumhuriyet, står nå opp mot president Erdogan i det tyrkiske rettssystemet. Dündar ble løslatt fra varetektsfengling i februar og på fredag starter rettssaken mot ham og kollega Erdem Gül. Begge to risikerer livstid i fengsel for å ha trykket bilder av våpen på vei inn i Syria. Foto: NTB Scanpix
KAMPEN MOT ERDOGAN: Can Dündar, redaktøren for avisa Cumhuriyet, står nå opp mot president Erdogan i det tyrkiske rettssystemet. Dündar ble løslatt fra varetektsfengling i februar og på fredag starter rettssaken mot ham og kollega Erdem Gül. Begge to risikerer livstid i fengsel for å ha trykket bilder av våpen på vei inn i Syria. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling