Tysk ubåt skadd under øvelse i Norge

Den tyske ubåten «U36» var involvert i en hendelse i forbindelse med en øvelse utenfor Bergen i Norge i går morges.

PÅ ØVELSE I NORGE: Den tyske ubåten «U36», her avbildet på vei til Norge i januar, var onsdag morgen involvert i en hendelse utenfor Haakonsvern. Foto: Carsten Rehder/dpa
PÅ ØVELSE I NORGE: Den tyske ubåten «U36», her avbildet på vei til Norge i januar, var onsdag morgen involvert i en hendelse utenfor Haakonsvern. Foto: Carsten Rehder/dpaVis mer

Ifølge den tyske avisa Der Spiegel skal ubåten ha gått på grunn da den var på vei ut fra Haakonsvern. Ifølge avisa ble ubåten skadd i hendelsen, som bekreftes av det tyske sjøforsvaret.

Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), bekrefter overfor Dagbladet at det har vært en hendelse, men avviser at ubåten har gått på grunn.

- Det har vært en mindre hendelse i går morges. Det var helt udramatisk. Ubåten har ikke gått på grunn, men det har vært en hendelse i forbindelse med at ubåten har vært på øvelse i Norge i 14 dager. Øvelsen ble avsluttet i natt, i henhold til planen, sier Moen.

- Undersøker skadene

Ifølge Der Spiegel kom ubåten til Norge for en øvelse i januar 2019, og «U36» skal nettopp ha kommet ut av en lang reparasjon.

Avisa skriver at en dykker skal ha blitt sendt ned for å undersøke skadene, og at myndighetene nå går gjennom videoopptak fra dykkerens kamera.

Moen ved FOH opplyser at han ikke kan uttale seg om hendelsesforløpet, eller det videre arbeidet, og viser til tyske myndigheter for videre kommentar.

Han kan imidlertid fortelle at ubåten har vært på besøk i Norge i forbindelse med en ubåtøvelse som Forsvaret har gjennomført i samarbeid med sine tyske partnere.

- Dette er en tysk-norsk ubåtøvelse som har foregått vest av Bergen, og det er gjennomført et 20-talls skytinger med torpedo i Nordsjøen, sier Moen.

Tett samarbeid

- Der Spiegel skriver at ubåten har vært i Norge siden januar, og at den har vært inne til reparasjon? Men uhellet skjedde altså i går?

- Vi har et samarbeid og også jevnlige øvelser med det tyske ubåtvesenet, siden vi nå også har bestemt at vi skal kjøpe tyske ubåter. Vi samarbeider også tett når det gjelder vedlikehold. Vi har jevnlig ubåter i norske farvann, svarer Moen.

Ubåten som var involvert i hendelsen i går er en forgjenger til U212 som Norge vil kjøpte fra Tyskland, opplyser Moen.

HRS Sør-Norge sier til Dagbladet at de ikke kjenner til hendelsen, og at det dermed trolig ikke er snakk om alvorlige skader.

Kystverket opplyser overfor Dagbladet at de heller ikke er informert om hendelsen, og at det dermed trolig ikke er snakk om utslipp eller lekkasjer fra ubåten.