REDNINGSHELT:   Tyske Marcel Gleffe har til sammen mottatt tre priser etter at han reddet 20 ungdommer på Utøya 22. juli. Nå har han reddet liv i Tyskland. Foto: BRITTA PEDERSEN / EPA
REDNINGSHELT: Tyske Marcel Gleffe har til sammen mottatt tre priser etter at han reddet 20 ungdommer på Utøya 22. juli. Nå har han reddet liv i Tyskland. Foto: BRITTA PEDERSEN / EPAVis mer

Tysk Utøya-helt reddet liv igjen

Marcel Gleffe (32) fant trafikkoffer timer etter at han mottok tapperhetsmedalje av den tyske presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Tyskeren Marcel Gleffe reddet rundt  20 ungdommer fra terroristen på Utøya i sommer. 4. oktober var han på en mottakelse hos den tyske presidenten Christian Wulff på slottet Bellevue i Berlin for å bli hedret for sin innsats

De stolte foreldrene hans - fra en landsby utenfor Rostock - deltok også da sønnen ble hedret med Bundesverdienstkreutz av 1. klasse — den høyeste utmerkelse en sivil tysk borger kan bli tildelt.

Kræsj med hjort Trioen satte seg etterpå i familiens røde Toyota og la kurs hjemover.  Da de hadde tilbakelagt om lag to timer på motorveien mot Rostock, tok de rett før klokka 18 om ettermiddagen av for å kjøre en fylkesvei de siste kilometerne hjem. 

Utenfor landsbyen Malchow fikk de øye på en sølvfarget Opel personbil som lå i grøfta. 

Fem meter unna fikk Marcel Gleffe og foreldrene hans øye på en død hjort. 

Blikkskadene på Opelen talte sitt tydelige språk om et voldsomt sammenstøt med det velvoksne hanndyret.

Marcel Gleffe og hans far Walter (58) styrtet bort til bilvraket, hvor det satt en sterkt blødende kvinne bak rattet. 

- Vi trodde først hun var død, sier Marcels mor Heidrun (54) til ukebladet Super Illu. 

Forsøkte å redde - Vi forsøkte å dra henne ut av vraket, forteller Marcel Gleffe selv i ukebladet.

- Men beina hennes var inneklemt. Kvinnen blødde sterkt fra kutt i ansiktet, erindrer han.

Mens faren ringte etter ambulanse og politi, holdt Marcel hennes i hånda og sørget for at kvinnen holdt seg våken til hjelpemannskapene nådde fram. Hun var åpenbart i ferd med å gå i sjokk, fikk panikk og forsøkte ved egen hjelp å komme seg løs.

- Jeg måtte roe henne ned og forsøke å overbevise henne om at legen straks ville komme til stedet, forteller Marcel Gleffe til Super Illu.

Farens hans sørget for å sikre ulykkesstedet, slik at det ikke skulle oppstå flere farlige trafikksituasjoner.

Brukte en time
Da legeambulansen omsider nådde fram, brukte hjelperne en time på å få den hardt skadde kvinnen ut av vraket.  Etterpå valgte legene å stabilisere henne på stedet, før ambulansen brakte henne til sjukehuset i Rostock.

Familien Gleffe fikk i går hilsen fra sykehuset om at kvinnen kommer til å overleve ulykka — og at hun etter forholdene har det bra.   

Gleffe bor til vanlig på Siggerud i Ski, men kommer opprinnelig kommer fra Tyskland.

Han var en av de aller første som kom seg ut til Utøya etter at terroristen Anders Behring Breivik begynte å skyte og drepe ungdommer 22.juli.

Gleffe har tidligere fått to andre utmerkelser i Tyskland for sin innsats 22. juli.