Foto: EPA / NTB Scanpix
Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

Tyske asylmottak i lys lue

Tyske asylsenter står i lys lue og asylsøkere angripes med stein og flasker. Angela Merkel må nå tåle kritikk for å svikte flyktningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): I helga brant det nye asylsenteret i Weissach am Tal utenfor Stuttgart. Eiendommen var pusset opp til i nærmeste framtid å ta imot flyktninger. Natt til tirsdag sto en turnhall i Nauen utenfor Berlin i lys lue og politiet bekrefter at det dreier seg om brannstiftelse.

I løpet av få dager skulle 130 flyktninger få midlertidig tak over hodet der. Disse to tilfellene kommer på toppen av en lang rekke tilsvarende saker i løpet av året.

Overfaller flyktninger
I byen Heidenau ble busser med flyktninger som kom for å flytte inn på et lokalt senter, overfalt med tomflasker og skjellsord fra høyreekstremistiske demonstranter - hvorav flere var vanlige folk som hadde med seg småunger.

Utover kvelden eskalerte situasjonen, og de par håndfullene med politifolk på stedet ble kjeppjaget gjennom gatene. 

Dagen etterpå gjentok det samme seg - fordi politiet fremdeles var tallmessig for svake.

Først mandag reagerte storpolitikken i Berlin, da SPD-formann og visekansler Sigmar Gabriel reiste til Heidenau. 

- Det er snakk om pakk som hører hjemme bak lås og slå, uttalte han til et samlet pressekorps.

Hvor er Merkel?
Forbundskansler Angela Merkel innkasserer stadig skarpere kritikk for sin tilbakeholdenhet.

- Det er hennes foretrukne metode å bli sittende på gjerdet så lenge som mulig. Men nå trenger vi faktisk å høre Angela Merkel klart og tydelig stille seg på flyktningene side - og forklare hvordan staten kommer til å slå tilbake mot nazistenes terror, sier professor Hajo Funke.

Han er ekstremisme-ekspert, professor i statsvitenskap og en hyppig brukt kommentator i tyske medier. 

Pegida
- Det som skjer nå, kommer direkte i kjølvannet fra framveksten av Pegida. Det skulle være snakk om vanlige folk som gikk på gata fordi de skulle ha en slik kjempestor angst for framtida. I løpet av bare fire måneder etter at de kom på banen, var antallet angrep mot asylhjem fordoblet.

Det er ille å se hvordan de tradisjonelle nynazistene har benyttet oppstyret til å reorganisere seg. Området mellom Dresden og den tsjekkiske grensa har vært sterkt nazifisert helt siden 90-tallet og nazipartiet NPD har tidvis hatt tung representasjon i delstatens Sachsens parlament.

Under siste valg, fikk NPD 7,5 prosent av stemmene i Heidenau - og over 20 prosent i en av nabobyene. Det er altså snakk om noen tusen borgere som aktivt støtter ekstremistene, forklarer Hajo Funke overfor Dagbladet.

Gjentok seg
- Jeg tror på at første kveld kunne vært et uhell fra myndighetenes side. Men når bøllene også neste kveld kan beherske byens gater - fordi politiet er håpløst underrepresentert - så er det en regelrett skandale. Særlig når dette skjer i en delstat hvor det kristeligdemokratiske partiet (CDU) har sittet ved makten siden gjenforeningen - og konsekvent oversett og bortforklart framveksten av nynazistiske strukturer, sier professor Funke.

- Det som nå skjer i Heidenau er - uten tvil - organisert og ledet av NPD. I dette partiet er det mange som nå værer ny vind. Eneste forskjell fra det opprinnelige nazipartiet, er at Hitler i sin tid ville kaste jødene ut av Tyskland og Europa. NPD av i dag, lover - i sitt program - å sende 10 millioner ikke-etniske tyskere ut av landet. Derfor sørger de nå for borgerkrigslignende tilstander i tyske småbyer hvor asylsentrene er i ferd med å bli etablert.

- Regjeringen - med Angela Merkel i spissen - må legge på bordet de 30 milliarder kronene som trengs i kommunene for å ordne opp i alle praktiske sider av denne menneskeflommen. Og det må settes inn kompetente fagkrefter, slik at flyktningene så hurtig som mulig får egnede boforhold.

Flertall for
Professor Hajo Funke er også positiv:

- Det har inntrådt en diger endring siden 1990-tallet - nemlig at et massivt flertall av den tyske befolkningen i dag er tilhengere av at landet tar imot disse flyktningene - og behandler dem skikkelig. Og hos denne majoriteten begynner det nå å vokse fram et voldsomt raseri mot måten som krisen blir takle på. De venter at Angela Merkel i dag snakker med store bokstaver - og har en kriseplan i veska - når hun personlig dukker opp i Heidenau, sier Hajo Funke.  

FAKTA

Tyskland tok i fjor mot 350 000 flyktninger og venter 800 000 nye i år. 

Mange kommuner klager nå over at de drives mot randen av en økonomisk avgrunn, fordi Angela Merkels regjering i koalisjon med sosialdemokratene, ennå ikke har fått i stand en økonomisk kriseplan.

Angela Merkel skal onsdag besøke byen Heidenau, hvor lokale politikere vil forsøke å gi en forklaring på de siste dagenes katastrofer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer