Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Tyske generaler ville bombe Finnmark med atombomber

Hitler-generalen anbefalte å ødelegge Finnmark med atombomber, for å hindre at Nord-Norge skulle bli besatt av Sovjetunionen.

HITLERS RÅDGIVER: Bernhard von Lossberg fotografert mens han tjenestegjorde i Hitlers generalstab. Foto: Tysk propaganda
HITLERS RÅDGIVER: Bernhard von Lossberg fotografert mens han tjenestegjorde i Hitlers generalstab. Foto: Tysk propaganda Vis mer

BERLIN (Dagbladet): Bernhard von Lossberg planla det tyske overfallet på Norge og reddet Hitler fra et grusomt nederlag i Narvik.

Etter krigen ble han hentet til Norge for å forklare hvordan nordområdene kunne forsvares mot et sovjetisk angrep. Lossberg ordnet kontakten til den gryende etterretningstjenesten i Vest-Tyskland – og ble selv hyret inn som norsk agent.

E-sjefens sannhet

Det slo ned som ei bombe, da juristen og historikeren Sverre Hartmann høsten 1954 – i egenskap av nyvalgt formann i Studentersamfundet – fortalte fra talerstolen at tre tyske generaler og admiraler sommeren 1947 ble hentet til Norge.

Der ble de bedt om å utarbeide en strategi for å forsvare landet mot et angrep og okkupasjon fra den stadig mer aggressive Josef Stalins Røde Hær.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?