Tyske høyreekstremister arrangerer barneleir i Sør-Sverige

Barn helt ned i 6-årsalderen deltar. 

BARNELEIR FOR HØYREEKSTREME: Tyske høyreekstreme arrangerer leir for barn i Småland i Sverige. I uniformer og med tradisjonelle frisyrer stiller barna seg opp i akt og synger til til det røde, hvite og sorte flagget. Video: Expressen TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barn med tradisjonelle frisyrer står i uniform og giv akt mot et flagg og synger.

Tyske høyreekstremister holder barneleir i Småland i Sør-Sverige. 15 barn mellom 6 og 16 år deltar i sommerleiren, skriver Expressen som har dokumentert og fulgt denne leiren i lang tid sammen med Expo.

Det er den tyske høyreekstreme organisasjonen Sturmvogel som holder leiren.

«Utdanning»

Ifølge Expressen er alle gutter kledd i samme uniform, med kort shorts og grønn skjorte. Også jentene går i samme grønne skjorte, og svart skjørt.

- For organisasjonen er ungdoms «utdanning» svært viktig for dem, og leirene er en viktig del av deres virksomheten, sier Andrea Röpke, tysk journalist og ekspert på høyreekstreme barne- og ungdomsmiljø i Tyskland, til Expressen.

LEIR: Jenter går i lik uniform i leiren. Det samme gjelder guttene. Foto: Skjermdump / Expressen
LEIR: Jenter går i lik uniform i leiren. Det samme gjelder guttene. Foto: Skjermdump / Expressen Vis mer

Det er usikkert hva som er budskapet bak leiren og hvilke personer som deltar.

Lederne av leiren skal ha ropt «Alles Aus!» (Alle ut!) til barna under frokosten i 08-tiden. Deretter skal de ha avsluttet måltidet og barna fikk tildelt ulike «arbeidsoppgaver». Jenter plukker bær og noen gutter holder på med idrett.

Ifølge Expressen er en del av programmet å kjøre en hard disiplin på barna. Det gjelder særlig klesplaggene, men også arbeidsoppgavene.

Barneleiren holder til i et stort skogområde. Expressen har gjennom dokumentasjon på eierne av en rekke bygninger i området og telefonen knyttet til stedet, funnet ut at området er knyttet til et tysk gift par.

Mannen skal være rundt 90 år, og begge to skal ha vært ledende figurer i tysk nazisme.

Avviser avsløringene

Ifølge Expressen og Expo som har observert leiren, skal flere tyskregistrerte biler stå på eiendommen.

FLAGG: Dette flagget henger i skogen i Sør-Sverige. Foto: Skjermdump / Expressen
FLAGG: Dette flagget henger i skogen i Sør-Sverige. Foto: Skjermdump / Expressen Vis mer

Når personene som bor på eiendommen blir konfrontert, avviser de at Sturmvogel oppholder seg på deres eiendom. De benekter for at leiren finnes.

- Det er barnebarn og venner, sier kvinnen til Expo.

En annen ung mann som blir konfrontert sier at leiren ikke har noe med Sturmvogel å gjøre.

- Det handler om naturen. Det er for barnebarn og venner, sier han.

Han skal være barnet til kvinnen, ifølge den unge mannen.

Røtter til nazismen

Om morgenen starter barna med å synge en tradisjonell tysk folkesang foran et hvitt og rødt flagg med en svart rovfugl på.

STÅR BAK: Ifølge Expressen står disse personene bak leiren. De benekter for at det finnes en leir på eiendommen deres. Foto: Skjermdump / Expressen
STÅR BAK: Ifølge Expressen står disse personene bak leiren. De benekter for at det finnes en leir på eiendommen deres. Foto: Skjermdump / Expressen Vis mer

Organisasjonen Sturmvogel har dype røtter i nazismen og fornekter Holocaust. Organisasjonen ble grunnlagt i 1987 og har personlige bånd til de nå forbudte organisasjoner i Tyskland Wiking-Jugend og Heimattreue Deutsche Jugend, HBJ.

Sturmvogel ble dannet av folk som tidligere hadde vært aktiv i Wiking-Jugend, skriver Expressen. Wikuing-Jugend var tidligere en nazistisk organisasjon som ble ulovlig i 1994.