Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyskland:

Tyske jøder advares mot å bruke kippa

Israels president: - Jeg er sjokkert.

BLIR TRUET: Den jødiske journalisten Zvika Klein måtte ha med seg en sikkerhetsvakt da han skulle gå rundt i Paris gater i ti timer for å vise hvordan det er å være jøde i dagens Paris. Her blir han truet, trakassert og spyttet på. Video: NRG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan ikke anbefale at jøder går med kippa overalt i Tyskland til enhver tid.

Det sier den tyske kommissæren for jødisk liv og arbeidet mot antisemittisme, Felix Klein i et intervju med det tyske mediehuset Funke Mediengruppe. Klein sa samtidig at han er lei seg for at han nå har måttet innta denne posisjonen.

Det er imidlertid ikke første gang Klein har sagt liknende. Ifølge Times of Israel skal den tyske statsmannen kommet med samme type utsagn i april i fjor.

- Tyskere kan i prinsippet gå med trygt med kippa, men ikke hvor som helst, skal Klein ha sagt.

Farlig å bruke: Kippa er et tradisjonelt jødisk hodeplagg formet som en kalott. Foto: Richard Isaac/REX/NTB Scanpix
Farlig å bruke: Kippa er et tradisjonelt jødisk hodeplagg formet som en kalott. Foto: Richard Isaac/REX/NTB Scanpix Vis mer

Israel reagerer

Uttalelsene falt ikke godt i israelsk jord. Den sittende presidenten, Reuven Rivlin, kalte uttalelsene en «kapitulasjon til antisemittene». Presidenten sier han ble dypt sjokkert over uttalelsene.

- Vi kommer aldri til å gi oss i kampen mot antisemittisme og vi forventer og krever det samme fra våre allierte, sier Rivlin i en uttalelse.

Økende problem

I en undersøkelse fra 2018, kommer det frem at 85 prosent av tyske jøder anser antisemittisme som et "ganske" eller "veldig" stort problem. I følge The Guardian økte i fjor anti-semittisk vold mot jøder med over 20 prosent.

«Dette er en skam for landet vårt» uttalte den tyske justisminister Katarina Barley den gang.

Fra 2017 til 2018 skal altså antallet antisemittiske overgrep økt kraftig til 1,799 hvorav 62 beskrives som rene voldshandlinger. Dette er en økning fra 37 året før ifølge CNN.

Valget om Europa

Uttalelsene kommer rett i forkant av at EU holder valg til Europaparlamentet. Fremmedfrykt og nasjonalisme har vært sentrale temaer i valgkampen, og det forventes at ytre-høyre partier vil styrke sin posisjon betraktelig.

I undersøkelsen over kommer det også fram at over 90 prosent av angrepene skal ha blitt begått av medlemmer av politisk høyre-ekstreme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!