Tyske leger vil dele ut heroin

Den tyske legeforeningen har enstemmig vedtatt å gå inn for å dele ut heroin til tunge rusmisbrukere. Legeforeningen har nå søkt justisministeren om lov til å starte et prøveprosjekt, men Tysklands helseminister er imot prosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyske leger vil gå nye veier for å hjelpe langvarige rusmisbrukere ut av avhengigheten. I forrige uke gikk Tysklands legeforening enstemmig inn for å dele ut heroin til misbrukere som har prøvd andre behandlingsopplegg uten å lykkes. Legene har søkt justisministeren om tillatelse til å starte et prosjekt for misbrukere som har falt utenom andre behandlingsformer.

Sveitsisk modell

Doktor Ingo Flenker sier at avgjørelsen er påvirket av resultatene sveitsiske kolleger har oppnådd med heroinbehandling. Flere andre land deriblant Australia, Danmark, Luxemburg og Nederland vurderer å følge Sveits' eksempel.

I 1992 startet sveitsiske leger et prøveprosjekt hvor 1000 heroin-misbrukere fikk utdelt heroin i kontrollerte former. Resultatene er så langt bra. Arbeidsledigheten i forsøksgruppen gikk drastisk ned, og etter 6 måneders behandling var ingen av misbrukerne hjemløse. Prosjektet rettet seg mot mangeårige misbrukere under 20 år, som hadde mislykkes i andre behandlingsforsøk. I tillegg til å få utlevert heroin måtte de gå gjennom en omfattende sosial og psykologisk behandling.

Tyskerne positive

En undersøkelse den tyske avisen Die Woche har gjennomført viser at 55 prosent av tyskerne er positive til at misbrukere får utlevert heroin fra en lege. Den tyske helseministeren Horst Seehofer er ikke blant tilhengerne, han vil heller ha metadon-behandling av langvarige misbrukere. Men det er den tyske justisministeren som skal avgjøre om det blir noe av prøveprosjektet, og han behøver ikke ta hensyn til helseministerens syn.