Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyske medier: - Mistenkt skal ha vært på terrorliste

Skal ha blitt holdt under oppsyn av politiet i delstaten Nordrhein-Westfalen.

- TERRORLISTE: Den etterlyste og mistenkte Berlin-terroristen, en tunisier i 20-åra, skal ha vært ført opp på en terrorliste i delstaten Nordrhein-Westfalen før han flyttet til Berlin. Her fra området rundt Breitscheidplatz hvor terrorangrepet mot julemarkedet skjedde mandag kveld. Foto: Per Ervland / Dagbladet
- TERRORLISTE: Den etterlyste og mistenkte Berlin-terroristen, en tunisier i 20-åra, skal ha vært ført opp på en terrorliste i delstaten Nordrhein-Westfalen før han flyttet til Berlin. Her fra området rundt Breitscheidplatz hvor terrorangrepet mot julemarkedet skjedde mandag kveld. Foto: Per Ervland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN / OSLO (Dagbladet): Den etterlyste Berlin-terroristen som i tyske medier blir navngitt som Anis A., en mann i 20-åra fra Tunisia, skal ha vært under observasjon av politiet i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Det skriver flere tyske medier, deriblant Rheinische Post.

IKKE REDD: Folkene vi traff i Berlin nekter å la frykten styre dem i hverdagen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Avisa skriver at tunisieren bodde i Nordrhein-Westfalen vest i Tyskland, men flyttet seinere til Berlin. Før han flyttet til den tyske hovedstaden skal navnet hans ha vært på en liste over 50 mulige terrorister, ifølge Rheinische Post.

Nå bekrefter også den tyske innenriksiminsteren Thomas de Maiziere at politiet aktivt jakter på en en mistenkt gjerningsperson, ifølge Associated Press.

Skal ha varslet myndighetene i Berlin

At Anis A. sto på en slik liste, skal politiet i delstaten ha gitt sikkerhetsmyndighetene i Berlin informasjon om. Hva som har skjedd med denne informasjonen, er ikke kjent, ifølge Rheinische Post.

Tunisieren i 20-åra skal ha kommet til Tyskland som asylsøker i 2015, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Han skal ha hatt flere pass med ulike navn, ifølge Bild. I de ulike passene skal han ha vekslet mellom å være 21, 22 og 23 år.

JULEMARKEDET: Reporter Ralf Lofstad rapporterer utenfor julemarkedet i Berlin der 12 personer døde etter at en lastebil kjørte gjennom folkemengden. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Den bayerske kringkasteren Bayerischer Rundfunk melder at Anis A. skal ha hatt kontakt med salafistpredikanter fra byene Hildesheim og Duisburg. Begge disse byene ligger ikke langt fra Düsseldorf, hovedstaden i Nordrhein-Westfalen.

Det var rett utenfor Düsseldorf politiet gikk til aksjon i formiddag. De lette ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA etter den terror-mistenkte tunisieren.

Innenriksministeren Maizieres bekreftelse på at tysk politi aktivt leter etter én mistenkt, går langt på vei i å bekrefte at de politiet var i aksjon utenfor Düsseldorf tidligere i dag med den hensikt å lete etter Berlin-terroristen.

BR 24 melder at han skal ha hatt kontakt med salafistpredikanter fra byene Hildesheim og Duisburg. Begge byene ligger rett utenfor Düsseldorf der politiet skal ha aksjon i dag.

Rheinische Post skriver at politiet også søkte etter gjerningsmannen på et kjøpesenter i Düsseldorf tidligere i dag, uten hell.

Fant ID-papirer i lastebilen

I lastebilen som ble brukt til å kjøre inn i folkemengden på Breitscheidplatz mandag kveld, skal politiet ha funnet ID-papirer, ifølge Der Spiegel. Dokumentene skal ha tilhørt den terror-mistenkte tunisieren, og skal ha vært en oppholdstillatelse.

NB! STERKE BILDER: Dette er tragedien som rammet Berlin mandag, hvor tolv mennesker ble drept og 48 skadd. Video: CNN / Reuters / Per Ervland / Kjell Erik Berg / Marie Røssland Vis mer

Den ble funnet på gulvet i vogntoget, skriver avisa Tages Anzeiger som siterer flere medier.

Lederen for det tyske politiforbundet sa onsdag at han er overbevist om at gjerningsmannen snart blir tatt, skriver NTB.

- Jeg er ganske sikker på at vi kan presentere en ny mistenkt så tidlig som i morgen eller i nær framtid, sier André Schulz til TV-kanalen ZDF og viser til både «gode bevis» og «mange ledetråder».

Det var mandag kveld rundt klokka 20.00 at en lastebil pløyde gjennom en folkemengde på Breitscheidplatz vest i Berlin. Det var et julemarked som ble arrangert på torget. Tolv personer mistet livet og ytterligere 48 personer ble skadet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling