Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyske medier: - Mistenkte etter overgrepene i Köln hevdet å være syriske asylsøkere

- Jeg er syrier, dere er nødt til å behandle meg bra! Fru Merkel har invitert meg! skal en ha ropt til politiet.

ANHOLDES: Tysk politi anholdt flere personer utenfor sentralbanestasjonen i Köln mandag, i kjølvannet av overgrepene og opptøyene nyttårsaften. Foto: Marius Becker / EPA / NTB Scanpix
ANHOLDES: Tysk politi anholdt flere personer utenfor sentralbanestasjonen i Köln mandag, i kjølvannet av overgrepene og opptøyene nyttårsaften. Foto: Marius Becker / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyske myndigheter har sagt at de enten ikke vet hvem som sto bak masseovergrepene i Köln nyttårsaften, eller har lagt skylda på «unge, enslige menn fra Nord-Afrika som har vært i drift i regionen». Flere ikke navngitte politimenn sier på sin side at flertallet oppga å være asylsøkere, mange av dem nylig ankommet fra Syria.

- De fleste var nyankomne asylsøkere. De la fram papirer som viste at søknaden er under behandling, sier en politimann til Die Welt.

- Hånet politiet Ifølge det tyske innenriksdepartementet var 18 av de 29 personene som ble avhørt asylsøkere. Der Spiegel skriver at enkelte mistenkte overgrepsmenn hånet politiet.

- Jeg er syrier, dere er nødt til å behandle meg bra! Fru Merkel har invitert meg! skal en ha ropt.

Andre skal ha revet i stykker oppholdstillatelsen foran øynene på politiet.

- De kan ikke gjøre meg noe. I morgen går jeg og skaffer meg en ny en! rapporteres en mann å ha sagt.

- Rolig kveld 121 kvinner har forklart at de ble utsatt for seksuelle overgrep av mannsgjenger - til sammen rundt 1000 personer - i Köln sentrum nyttårsaften. Dette står i skarp kontrast til politiets offentliggjorte rapporter, som ga inntrykk av at kvelden stort sett hadde vært rolig.

Politiet og delstatsregjeringen i Nordrhein-Westfalen har avvist at gjengene besto av nyankomne asylsøkere. Lekkasjene til tysk presse fra polititjenestemenn bekrefter imidlertid overgrepsofres beskrivelse av gjerningsmennene som overveiende arabiske og nordafrikanske.

- Bare et lite mindretall var nordafrikanere. De fleste av dem vi sjekket, var syrere, sier en politimann til Die Welt.

Ifølge Bilds opplysninger ble rundt 100 personer kontrollert av politiet i forbindelse med overgrepene. 71 oppga personalia, 11 ble midlertidig innbrakt, og 4 ble pågrepet. Flertallet av disse oppga muntlig å være asylsøkere; få av dem framviste ID-papirer.

- Seksuell underholdning Ifølge myndighetenes offisielle framstilling var gjengene hovedsakelig ute etter å stjele vesker. Men ifølge Die Welts opplysninger var «seksuell underholdning» hovedmotivet.

- Sentrale uttalelser fra polititopper om de seksuelle overgrepene nyttårsaften er åpenbart usanne, sier en politikilde til Die Welt.

Tysk politi har nå nedsatt en egen etterforskningsgruppe for å finne gjerningsmennene fra nyttårsaften. I gruppas arbeid inngår bl.a. gransking av overvåkingsopptak og materiale på sosiale medier.

Merkel i knipe Saken setter forbundskansler Angela Merkel i en lei knipe, siden hun har flagget Tyskland som det mest vennlig innstilte landet overfor de mange asylsøkerne som strømmer til Europa. I en tale i går ettermiddag sa hun at saken reiser «alvorlige spørsmål» for landet.

- Det som skjedde nyttårsaften, er fullstendig uakseptabelt, sa hun ifølge Deutsche Welle.

PRESSET: Forbundskansler Angela Merkel kan bli tvunget til å stramme inn asylpolitikken etter overgrepene i Köln. Foto: Markus Heine / NurPhoto / NTB Scanpix
PRESSET: Forbundskansler Angela Merkel kan bli tvunget til å stramme inn asylpolitikken etter overgrepene i Köln. Foto: Markus Heine / NurPhoto / NTB Scanpix Vis mer

- Vi må undersøke hvorvidt vi har gjort nok når det gjelder utvisning fra Tyskland, så vi sender et klart signal til dem som ikke er villige til å respektere vår lovgivning, understreket kansleren.

Innenriksminister Thomas de Maizière varslet en gjennomgang av utsendelseslovene, og uttalte at asylsøkere som begår alvorlig kriminalitet, må regne med å bli utvist.

Tyskland mottok i fjor 1,1 millioner asylsøkere.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media