Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyske muslimer raser mot holdnings-test

Må svare på 30 spørsmål for å bli tysk statsborger. Her er testen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Muslimer i den tyske delstaten Baden-Württemberg raser mot det de mener er brudd på grunnloven.

- Dette er uakseptabelt, sier Nadeem Elyas, lederen i sentralrådet for muslimer til Netzeitung om testen, som har vært i bruk i staten fra 1. januar i år.

Testen skal vise om muslimene er villige til å akseptere grunnloven og la seg integrere i det tyske samfunnet.

Kun for muslimer

Testen består av en rekke spørsmål som innvandrere må besvare dersom de vil bli tyske statsborgere. De potensielt nye landsmennene får 30 spørsmål, og spørsmålene dreier seg om alt fra æresdrap til konemishandling.

- Spørsmålene ble utarbeidet spesielt for muslimer, forteller Günter Loos fra regjeringen i Baden-Württemberg til Netzeitung.

Justisministeren i delstaten, Ullrich Goll fra det liberale partiet FDP, forsvarer testen.

- Testen er helt ok. Det er bra at vi stiller direkte spørsmål, forteller han til Spiegel.

MUSLIM-TEST: Muslimer i delstaten Baden-Württemberg må gjennomgå en holdningstest. Foto: Epa
MUSLIM-TEST: Muslimer i delstaten Baden-Württemberg må gjennomgå en holdningstest. Foto: Epa Vis mer

Han er likevel ikke helt sikker på hvor konstruktive spørsmålene om homofili er.

Sentralrådet for muslimer vurderer nå å anmelde delstaten.

Her kan du lese spørsmålene selv:

1. I Tyskland er følgende sikret i grunnloven:

- Beskyttelse av menneskeverdet.

- Staten har voldsmonopol. Det betyr at uten staten har ingen lov til å utøve vold mot en annen. Staten kan bare utøve vold etter juridisk fullmakt.

- Mann og kvinne er likestilte.

Stemmer dette overens med dine personlige forestillinger?

2. Hva synes du om de følgende utsagnene:

- Demokrati er den dårligste regjeringsformen vi har, men den beste som finnes

- Menneskeheten har aldri opplevd en så mørk tid som under demokratiet. For at mennesket skal kunne befri seg selv fra demokratiet, må han først forstå at det ikke kan gi mennesket noe godt.

3. På film, i bøker og på teater blir ofte ulike religiøse følelser såret. Hvilke midler kan den enkelte bruke for å forsvare seg mot slikt, og hvilke ikke?

4. Hva synes du om kritikk av religion? Synes du det er ok? Tenker du over det når du hører kritikk?

5. I Tyskland kan partier og foreninger forbys hvis de strider mot grunnloven. Ville du støttet et slikt parti på tross av forbudet?

6. Hva synes du om utsagnet om at en kvinne skal lyde sin ektemann og at han kan slå henne hvis hun ikke er lydig?

7. Synes du det er ok at en mann stenger sin kone eller datter inne i huset for å forhindre at de gjør skam på ham?

8. I Tyskland kan politiet gripe inn ved vold mellom ektefeller, og utvise den som forvoldte skaden fra leiligheten for noen dager. Hva synes du om dette?

9. Synes du det er et framskritt at menn og kvinner i følge loven er likestilte? Hva synes du at staten bør gjøre dersom menn ikke aksepterer dette?

10. I Tyskland kan man utøve hvilket som helst yrke etter endt utdanning. Hva synes du om det? Synes du at det finnes bestemte yrker for menn- og kvinneyrker? Hvis ja, hvilke og hvorfor?

11. Hvilke yrker bør etter din mening en kvinne absolutt ikke utøve? Finnes det noen områder hvor du hadde hatt problemer med å anerkjenne en kvinne som autoritetsperson?

12. I Tyskland kan man selv bestemme om man vil behandles av en mannlig eller kvinnelig lege. I visse situasjoner finnes denne valgmuligheten likevel ikke: Ved nødtilfeller, skiftveksel på sykehuset for eksempel. Ville du latt deg undersøke av en kvinnelig (hvis du er mann) eller en mannlig (hvis kvinne) lege?

13. Ofte hører man om foreldre som forbyr sine voksne døtre å utøve et visst yrke eller å velge en bestemt mann. Hva tenker du om det? Hva ville du gjort hvis din datter ville gifte seg med en mann fra en annen religion?

14. Hva synes du om tvangsekteskap? Tror du at slike ekteskap er forenlig med menneskerettighetene?

15. I Tyskland er gym- og svømmeundervisning en del av den vanlige undervisningen. Ville du latt din datter delta? Hvis nei: hvorfor ikke?

16. Hva tenker du om at skolebarn deltar på klasseturer og skoleleir?

17. Spørsmål til kvinner: Din voksne datter vil gjerne kle seg som andre tyske kvinner. Din mann er i mot. Hva gjør du?

18. Din voksne datter/kone vil gjerne kle seg som andre tyske kvinner. Ville du prøvd å forhindre det? Hvis ja: med hvilke midler?

19. Din datter/søster kommer hjem og forteller at hun er blitt fornærmet. Hva gjør du som far/bror/søster?

20. Din sønn/bror kommer hjem og forteller det samme. Hva gjør du?

21. Tillater grunnloven etter din mening å endre religion eller å leve uten religion? Bør man straffes for dette (for eksempel gjennom å bli gjort arveløs)?

22. Du finner at folk i nabolaget eller i vennekretsen planlegger et terrorangrep. Hva gjør du?

23. Du har sikkert hørt om angrepene i New York den 11.9.2001 og i Madrid den 11.03.2004. Var de som utførte angrepene terrorister eller frihetsforkjempere i dine øyne? Utdyp svaret.

24. I avisen kan man ofte lese om døtre og koner som er blitt drept av mannlige slektninger fordi de har levd "i synd". Hva synes du om dette?

25. Hva synes du om at en mann er gift med to kvinner i Tyskland?

26. Hva synes du om en gift mann drar fra Tyskland til sin tidligere hjemland og gifter seg der?

27. Mange mennesker mener at jødene er ansvarlige for all ondskap i verden, og mener at de sto bak angrepet 11. september i New York. Hva synes du om slike utsagn?

28. Forestill deg at din voksne sønn forteller deg at han er homofil og gjerne vil leve sammen med en mann. Hvordan reagerer du?

29. Datteren din søker på en jobb i Tyskland. Hun får avslag. Senere får du vite at en afrikansk kvinne fra Somalia fikk jobben. Hvordan reagerer du?

30. I Tyskland har flere politikere åpent bekjent sin homofile legning. Hva synes du om at det finnes homofile i Tyskland i offentlige stillinger?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!