Tyske myndigheter: Ingen har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet

Kom med siste nytt om terrorangrepet i Berlin.

TERRORANGREPET: Tyske myndigheter fortalte på en pressekonferanse i ettermiddag at de betrakter gårsdagens hendelse som et terrorangrep, men at ingen per nå har påtatt seg ansvaret. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TERRORANGREPET: Tyske myndigheter fortalte på en pressekonferanse i ettermiddag at de betrakter gårsdagens hendelse som et terrorangrep, men at ingen per nå har påtatt seg ansvaret. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi behandler dette som et terrorangrep, men ingen har så langt tatt på seg ansvaret.

Det sa den tyske påtaleadvokaten Peter Frank under en pressekonferanse som begynte 14.30 i ettermiddag. Temaet var gårsdagens terrorangrep i Berlin hvor i alt tolv personer ble drept.

Julemarkedet ble arrangert på Breitscheidplatz ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche vest i Berlin.

JULEMARKEDET: Reporter Ralf Lofstad rapporterer utenfor julemarkedet i Berlin der 12 personer døde etter at en lastebil kjørte gjennom folkemengden. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

På pressekonferansen orienterte Frank og blant andre sjefen for Tysklands føderale politi, Holger Münch, om status på etterforskningen.

Fasiten per nå er slik, ifølge påtaleadvokat Frank:

  • Tysk politi vet ikke om det var én eller flere gjerningspersoner.
  • De vet ikke om den eller de eventuelle gjerningspersonene har fått støtte i for eksempel planleggingen av angrepet.
  • Politiet er usikre på om den 23 år gamle asylsøkeren de nå har i varetekt, er rette mann eller ikke.
  • Politiet kan derfor heller ikke si om terroren er inspirert av for eksempel islamistisk ekstremisme.

Høy trussel

Det tyske myndigheter er sikre på, er at det per nå er en høy terrortrussel i Tyskland.

ANTATT GJERNINGSMANN: Tyske politikilder sier 23 år gamle «Naved B» er mistenkt for lastebilangrepet i Berlin. Polititet har foreløpig ikke offisielt bekreftet disse opplysningene. Video: Reuters Vis mer

- Vi har allerede sagt at Tyskland er under en alvorlig trussel. Den vurderingen er bekreftet, sa politisjef Münch.

Han fortalte videre at politiet på både føderalt og delstatsnivå har satt inn ekstra ressurser for å ivareta sikkerheten.

- Man kan ikke bygge festninger rundt julemarkeder, sa Klaus Kandt, politisjef i Berlin på spørsmål om hvorfor det ikke var satt ut betongblokker rundt Breitscheidplatz, hvor julemarkedet ble arrangert.

Tolv drept

Det var rundt klokka 20.00 i går kveld at en lastebil kjørte inn i en folkemengde som besøkte julemarkedet.

I alt tolv personer ble drept. Elleve personer i selve angrepet, ytterligere én person ble skutt. Det var den polske statsborgeren som ble funnet død i lastebilen som ble brukt i angrepet.

Seks av de i alt tolv drepte har nå blitt identifisert, ifølge politisjef Münch.

Fra før er det klart at 48 personer ble skadet som følge av terrorangrepet.

Et lite stykke unna, ved Seierssøylen i Berlin, ble asylsøkeren som politiet nå er usikre på om er gjerningsmannen, pågrepet i går kveld.

Han har hele tiden nektet for å ha noen som helst befatning med angrepet, og i ettermiddag måtte altså Berlin-politiet innrømme at de er usikre på om de har den rette mannen i varetekt.

- Gjerningsmannen er på frifot

Det vil i så fall si at den egentlig gjerningsmannen er på frifot. Politikilder den tyske avisa Die Welt snakket med tidligere i ettermiddag, mente at han kunne være bevæpnet.

- Vi har feil mann. Og dermed en ny situasjon. For den egentlige gjerningsmannen er bevæpnet, fortsatt på frifot og kan gjøre ny skade, sa én av de anonyme kildene i Berlin-politiet til avisa.

Minutter seinere rykket Berlin-politiet ut på Twitter og ba innbyggere i Berlin om å «være oppmerksomme».

Dagbladet oppdaterer saken.

NB, STERKE BILDER: Skadde personer ligger på bakken minutter etter at lastebilen kjørte inn i en folkemengde ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche på Breitscheidplatz vest i Berlin. Vis mer