Tyske spioner avslørte superflyet

BERLIN (Dagbladet): Russisk etterretning kjenner hemmelighetene ved superjageren Eurofighter 2000, drøye to år før den er på vingene. To tyskere har skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To tyskere er arrestert, siktet for å ha solgt opplysningene om flyenes våpensystemer til russerne. Spionskandalen har i helga utløst diplomatisk krise mellom Tyskland og Russland.

Den ene av de to arresterte er en 59 år gammel ingeniør ved et datterselskap av det tyske fly- og romfartsgiganten DASA (DaimlerChrysler Aerospace AG), den andre en 39 år gammel salgsrepresentant.

Sistnevnte ble arrestert på flyplassen i Hannover i slutten av juli da han var på vei til Moskva med kofferten full av hemmeligheter om rakettsystemene til det nye superflyet. Materialet var bestilt av den russiske militære etterretningstjenesten. Mannen måtte legges i jern da han forsøkte å flykte underveis til forhørsretten.

Pressetalskvinne Eva Schübel hos den tyske riksadvokaten i Karlsruhe bekreftet i går at politiet har beslaglagt store mengder materiale etter arrestasjonene. To kofferter med hemmeligheter om våpenteknologi ble funnet gjemt på en gard i Bayern som eies av en venn av den arresterte ingeniøren. Nyhetsmagsasinet Focus avslører saken i dagens utgave.

Skandalen vil også bli lagt merke til av norske politikere som i løpet av året skal bestemme seg for kjøpet av neste generasjon kampfly. Kampen om kontrakten står mellom europeiske Eurofighter 2000 og en modernisert utgave av F-16-jagerne fra den amerikanske produsenten Lockheed.

Luftforsvaret skal anskaffe kampfly for rundt 10,5 milliarder.