STYGG ARBEIDSULYKKE: Tyske Werner Ehrich (40) ble alvorlig skadd på Statoil Mongstad i 2002. Foto: Politiet
STYGG ARBEIDSULYKKE: Tyske Werner Ehrich (40) ble alvorlig skadd på Statoil Mongstad i 2002. Foto: PolitietVis mer

Tyske Werner (40) får 1,8 millioner i erstatning

Knuste ansiktet på jobb for norsk oljeindustri, men får kutt i erstatningen fordi han selv var uforsiktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Tidligere denne måneden møtte den tyske mekanikeren,
som fikk helsa ødelagt i en stygg arbeidsulykke på Mongstad i 2002, i Nordhordland tingrett i Bergen.

Verken StatoilHydro, Aker Process, nederlandske BNG eller tyske Promotech ville erkjenne erstatningsansvar for Werner Ehrich, som av den grunn gikk til søksmål mot alle de fire selskapene.

Werner Ehrich var ansatt i det tyske vikarbyrået Promotech, som leide ham ut til det nederlandske entreprenørselskapet BNG, som på oppdrag for Aker Process skulle utføre stålkonstruksjoner for byggherre Statoil Mongstad.

Onsdag denne uka falt dommen i tingretten. Retten har bestemt at Ehrich har krav på nær 1,8 millioner kroner i erstatning fra BNG. De øvrige selskapene er frikjent for erstatningsansvar.

- Jeg har ikke fått tak i Werner Ehrich, så han er ennå ikke kjent med utfallet. Men som prosessfullmektig for Ehrich er vi tilfreds med at retten har idømt ansvar i denne saken, sier advokat Sindre Reimers Rising som representerer den tyske mekanikeren.

Får avkortning
Erstatningssummen er langt lavere enn de nær ni millioner kronene advokat Sindre Reimers Rising krevde på vegne av sin klient. Retten viser til at det er stor usikkerhet rundt hans framtidige inntektstap, da dokumentasjonen av dette er mangelfull.

I tillegg holder tingretten Werner Ehrich selv delvis ansvarlig for arbeidsulykken.

«Det må efter bevisføringen legges til grunn at motorkraften på personløfteren ble funnet oppregulert efter ulykken. Det kan indikere at kurven hadde hengt seg opp, og at saksøker skrudde opp kraften for å rive kurven løs mens han satt i kurven. Dette forklarer ulykkens resultat idet man ville få en katapulteffekt», heter det i dommen.

Retten har bestemt at erstatningen skal avkortes med en tredjedel.

- Jeg er noe skuffet over at retten har lagt til grunn en medvirkning ved utmåling av erstatningen. Det er uvanlig i saker som har med arbeidsforhold å gjøre, sier Rising.

Retten finner det også riktig at partene betaler sine egne saksomkostninger. Dermed vil trolig deler av erstatningssummen som Ehrich er tilkjent gå til å dekke utgifter.

- Tilfreds
Advokat Thor Ørbeck-Nilssen i advokatfirmaet Deloitte representerer selksapet BNG som er dømt til å betale tyskeren nær 1,8 millioner kroner.

YNGRE DAGER: Her er stålarbeideren i virke under et tidligere oppdrag. Foto: Privat
YNGRE DAGER: Her er stålarbeideren i virke under et tidligere oppdrag. Foto: Privat Vis mer

- Vi tar dommen til etterretning, men har ennå ikke hatt anledning til å gå ordentlig gjennom premissene, sier Ørbeck-Nilssen til Dagbladet.no. BNG har derfor ennå ikke tatt stilling til om de godtar dommen eller om de vil anke tingrettens avgjørelse.

Informasjonsleder Kåre Ness i StatoilHydro Mongstad har tidligere uttalt at han synes det Werner Ehrich ble utsatt for er helt forferdelig.

- Vi er tilfreds med at retten har tatt til følge det vi hele tida har hevdet, sier Ness. Retten er enig i at StatoilHydro har dokumentert at de har hatt kontroll på sine HMS-styringssystemer. Aker Process går fri på et tilsvarende grunnlag.

Aker Solutions sier følgende i en komentar til Dagbladet.no: - Vi er tilfreds med rettens vurdering som avklarer at vi ikke har juridisk ansvar i saken, sier kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr.
 

- Slynget mot stålbjelke
Førti år gamle Werner Ehrich er bosatt i byen Wanna i Tyskland. Han var 33 år gammel da den dramatiske ulykken inntraff i 2002. Leiearbeideren holdt på å montere en stålkonstruksjon på Statoil Mongstad.

- Jeg fikk beskjed av en teamleder om å utføre arbeid med en lift i et trangt område. Da jeg skulle løfte på kurven, hektet hevearmen seg i en bolt. Da hevearmen plutselig løsnet fra bolten, ble jeg slynget opp mot en stålbjelke med pannen først. Etter dette husker jeg lite eller ingenting, har Werner Ehrich tidligere uttalt til Dagbladet.no.

Han ble transportert til Haukeland universitetssykehus hvor han ble operert. Han hadde flere brudd i ansiktet og indre blødninger i hodet.

- Jeg lå flere uker på sykehus i Norge og nesten ett år på sykehus i Tyskland etter ulykken, forteller Ehrich.

Den unge mannen er erklært 100 prosent ufør, med en medisinsk invaliditetsgrad på mellom 60 og 70 prosent. Han er påført en livsvarig hodeskade og har fått epilepsi.

- Jeg klarer meg, og skal være glad for at jeg er i live. Å jobbe eller kjøre bil går selvfølgelig ikke. Jeg kan ikke lukte lenger, jeg er svært ukonsentrert og kan ikke konsentrere meg mer enn minutter av gangen. Jeg kan ikke lenger løfte tunge ting, forteller 40-åringen.

FÅR ERSTATNING: Werner Ehrich får 1,8 millioner kroner i erstatning. Her er han sammen med sin advokat Sindre Reimers Rising i Nordhordland tingrett. Foto: Leif Stang
FÅR ERSTATNING: Werner Ehrich får 1,8 millioner kroner i erstatning. Her er han sammen med sin advokat Sindre Reimers Rising i Nordhordland tingrett. Foto: Leif Stang Vis mer