Tyske Werner knuste ansiktet på jobb for norsk oljeindustri

Verken StatoilHydro eller Aker Kværner vil gi den unge mannen erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Like før klokka halv to, 16. september 2002 tok livet en alvorlig vending for den gang 33 år gamle Werner Ehrich (40) som er bosatt i byen Wanna i Tyskland.

- Slynget mot stålbjelke

Den unge leiearbeideren holdt på å montere en stålkonstruksjon på Statoil Mongstad, om lag to meter over bakken. Til dette brukte han en lift, som han selv manøvrerte fra kurven. Werner skulle få kurven til å passere under en liggende stålbjelke som var rundt 2,25 meter over bakken. Deretter skulle han løfte kurven rundt én meter, til arbeidshøyde.

- Jeg fikk beskjed av en teamleder om å utføre arbeid med en lift i et trangt område. Da jeg skulle løfte på kurven, hektet hevearmen seg i en bolt. Da hevearmen plutselig løsnet fra bolten, ble jeg slynget opp mot en stålbjelke med pannen først. Etter dette husker jeg lite eller ingenting, sier Werner Ehrich til Dagbladet.no.

Anmeldelsen som ble levert Lindås og Meland lennsmannskontor på ettermiddagen på ulykkesdagen framstiller ulykkesforløpet på samme måte:

«Werner stod antagelig da akkurat under den liggende stålbjelke og ble trykket mot denne. Stålbjelken har truffet Werner i pannen», heter det i anmeldelsen.

Over ett år på sykehus

Werner Ehrich ble transportert til Haukeland universitetssykehus hvor han ble operert. Han hadde flere brudd i ansiktet og indre blødninger i hodet.

STORE HODESKADER: 16. september 2002 ble 33 år gamle Werner Ehrich fra Tyskland alvorlig skadd i en liftulykke på StatoilHydro Mongstad. Foto: Politiet
STORE HODESKADER: 16. september 2002 ble 33 år gamle Werner Ehrich fra Tyskland alvorlig skadd i en liftulykke på StatoilHydro Mongstad. Foto: Politiet Vis mer

- Jeg lå flere uker på sykehus i Norge og nesten ett år på sykehus i Tyskland etter ulykken, forteller Ehrich.

Den unge mannen er erklært 100 prosent ufør, med en medisinsk invaliditetsgrad på 70 prosent. Han er påført en livsvarig hodeskade og har fått epilepsi.

- Jeg klarer meg, og skal være glad for at jeg er i live. Å jobbe eller kjøre bil går selvfølgelig ikke. Jeg kan ikke lukte lenger, jeg er svært ukonsentrert og kan ikke konsentrere meg mer enn minutter av gangen. Jeg kan ikke lenger løfte tunge ting, forteller 40-åringen.

Krever 8 mill.

Arbeidsulykken gikk ikke upåaktet hen. Dagen etter ulykken, 17. september 2002, mottok Statoil Mongstad et pålegg fra Arbeidstilsynet om å kartlegge risikoforhold og iverksette nødvendige tiltak:

«Ved bruk av lift som arbeidsredskap ved den type arbeidsoperasjoner som ble utført på ulykkesstedet utsettes arbeidstakere for større fare/risiko enn ved å nytte vanlig arbeidsplattform/stillas. Dessuten utsettes arbeidstakerne for overhengende klemfare ved bruk av lift i så trange omgivelser som på ulykkesstedet», het det i pålegget fra Arbeidstilsynet.

I begynnelsen av november starter erstatningssaken til Werner Ehrich i Nordhordland tingrett. Erstatningskravet advokat Sindre Reimers Rising fremmer på vegne av sin klient er på drøyt åtte millioner kroner.

- Uforståelig og useriøst

Tyske Werner knuste ansiktet på jobb for norsk oljeindustri

- At Werner Ehrich fortsatt ikke har fått erstatningsoppgjør er uforståelig og useriøst. Muligens er dette et utslag av internasjonaliseringen i bransjen. Uansett aksepterer verken norsk lov eller rettsvesen at slikt skjer. Sånn sett ser vi frem til behandlingen i tingretten, advokat sier Sindre Reimers Rising til Dagbladet.no.

Hele fire selskaper er nå stevnet for tingretten. Ingen av dem vil ta ansvar for den situasjonen Ehrich havnet i. Werner Ehrich var ansatt i vikarbyrået Promotech i Tyskland. Derfra ble han leid inn av nederlandske BNG, som på oppdrag fra entreprenør Kværner Process Norway Branch skulle utføre stålkonstruksjonsarbeid for byggherre Statoil Mongstad.

- Jeg er skuffet over at ingen vil ta ansvar for ulykken. Litt ekstra bitter er jeg nok på BNG og teamlederen som beordret meg til å bruke liften, sier den skadde tyskeren til Dagbladet.no.

- Ikke opplagt svikt

Advokat Tarjei Thorkildsen i advokatfirmaet BA-HR representerer Aker Kværner.

- Jeg finner det ikke riktig og naturlig å uttale seg om en sak som skal for retten, sier Thorkildsen til Dagbladet.no.

Informasjonsleder Kåre Ness i StatoilHydro Mongstad understreker at han synes det Werner Ehrich ble utsatt for er helt forferdelig.

- Det er en lei sak, og det er synd at det har tatt så lang tid, sier Kåre Ness.

Informasjonslederen grunngir hvorfor StatoilHydro vil ha saken prøvet for retten.

- StatoilHydro har et overordnet ansvar for HMS-styringssystemene. Vi mener det ikke er opplagt at årsaken til ulykka kan føres tilbake til svikt i vårt system, sier Ness til Dagbladet.no.

Advokat Thor Ørbech-Nilssen i advokatfirmaet Deloitte fører saken på vegne av det nederlandske firmaet BNG som leide inn Werner Ehrich til oppdraget på Statoil Mongstad.

- Vi har ingen kommentarer til saken da den står for retten, er hans korte kommentar per e-post.

Avokat Matthias Wilding, som representerer vikarbyrået Promotech, mener firmaet er feilaktig stevnet i saken.

- Dette er en beklagelig sak hvor en person er alvorlig skadd. Men det er ikke riktig å saksøke Promotech. Kontrakten mellom Promotech og BNG ble inngått i Tyskland. Der er reglene klare. Utleier er ikke ansvarlig, men ansvaret blir overtatt av firmaet som leier en person inn, sier advokat Matthias Wilding.

ULYKKESLIFTEN: Arbeidstilsynet har slått fast at denne liften ikke skulle ha blitt brukt i arbeidsoperasjonen som kostet Werner Ehrich helsa.
BRUKTE HJELM: Werner Ehrich er invalid og epileptisk etter ulykken i 2002. Han brukte hjelm, men traff en stålbjelke med panna først.
STÅLARBEIDER: Tyske Werner Ehrich ble leid inn til arbeid på Statoil Mongstad.