Arkivfoto: AP
Arkivfoto: APVis mer

Tyskere arrestert for atomhandel med Iran

- Skulle skaffe teknologi til russiskbygd reaktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Flere menn er arrestert i Tyskland mistenkt for å ha forsøkt å skaffe Iran teknologi til en russiskbygd atomreaktor.

Arrestasjonene kan åpne for en diplomatisk feide mellom Russland og EU, ifølge vestlige diplomater.

Russland skal være rasende over arrestasjonene, oppgir diplomater som kjenner saken. Russland har klaget over arrestasjonene til medlemmer av FNs sanksjonskomité for Iran. Komiteen kontrollerer at sanksjonene mot Iran overholdes. Sanksjonene er vedtatt fordi Iran nekter å stoppe sitt atomprogram.

En europeisk diplomat opplyser til nyhetsbyrået Reuters at forretningsmennene ble arrestert på en flyplass i Tyskland, mistenkt for å bryte forbudet mot å eksportere såkalt «dobbeltbruk»-teknologi til Iran. Det dreier seg om teknologi som kan brukes både til sivile og militære formål.

De arresterte mennene skal ha skaffet seg utstyr på vegne av Russland og det russiskbygde atomkraftverket Bushehr i Iran. Bushehr skal etter planen begynne driften i august i år, og er en såkalt lettvannsreaktor.

De arresterte tyskerne arbeider for et tysk firma, men diplomaten vil verken oppgi på hvilken flyplass de ble tatt eller hvilket firma de arbeider for. Det er heller ikke klart hvor mange som er arrestert.

Utstyr til lettvannsreaktorer er tillatt i henhold til FNs sanksjonsregler. Men EUs interne regler er strengere enn FNs og har ikke noe unntak for Bushehr-reaktoren.

- Kanskje Russland ikke var klar over det, sier en europeisk diplomat.


(NTB)