- Tyskere romantiserer okkupasjon

Hitler-utstilling i Berlin setter publikumsrekord.

KITSCH FOR HEIMEN: : Kortstokk med Føreren - eller et par hjemmehenkla hakekors til stueveggen? Det er noen av effektene man kan se på Hitler-utstillingen i Berlin. Foto: Asbjørn Svarstad.
KITSCH FOR HEIMEN: : Kortstokk med Føreren - eller et par hjemmehenkla hakekors til stueveggen? Det er noen av effektene man kan se på Hitler-utstillingen i Berlin. Foto: Asbjørn Svarstad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): I løpet av den første måneden hadde «Hitler og tyskerne. Folkefellesskap og  forbrytelser» trukket over 100 000 nysgjerrige til det Tyske Historiske Museum på Unter den Linden.

Selv om åpningstidene ble utvidet allerede etter første uke, er køene fortsatt lange. Av de om lag 1000 stykkene som blir vist fram, er 600 fotografier. Resten er ølkrus med hakekors, spillkort med Hitler-hode, flagg og faner, kitsch og uniformer, plakater, allehånde malerier med Hitler her og hakekors der.

Hensikten er å vise hvordan dyrkingen av idolet trengte seg fra det offentlige rom og dypt inn i folks privatliv.  

Feil om Norge I forrige uke sendte Jorunn Sem Fure, professor ved Humbold Universitet, og hennes ektemann direktør ved Holocaustsenteret i Oslo, Odd-Bjørn Fure, et brev til det Tyske Historiske Museet og klaget på framstillingen av okkupasjonen i den permanente utstillingen.

- Vi har påvist mange konkrete feil. De bagatelliserer overfallet og setter Quisling i et lys som han slett ikke fortjener. Konsekvensene av fem års brutal  undertrykking av Norge blir i det hele tatt behandlet på en lite seriøs måte, sier Jorunn Sem Fure.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer