Tyskerne angriper - igjen

Nordmenn er steinrike, slakter hval og legger ned arbeidsplasser i Hamburg. Det skriver Tysklands største avis i et uvanlig kraftig angrep på Norge. Bare Mette-Marit får godt skussmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMBURG (Dagbladet): Oppslaget i torsdagens Hamburg-utgave av Bild, er illustrert med en fotomontasje der kronprinsesse Mette-Marit har sjørøverlapp over øyet. «Mette-Marit - sjørøverbrud eller prinsesse?»

Artikkelen er gitt en spøkefull form, men bak skjuler seg et dypt alvor. Nordmenn er ikke høyest på popularitetstoppen i Hamburg for tida.

Norsk hydro, som er medeier i Hamburger Aluminium-Werk (HAW), har skylda.

-  Det begynner å bli pinlig å være norsk i Hamburg, sier Anne Braathen som arbeidet ved det nedlagte norske konsulatet i byen.

Hun kan ikke annet enn le av oppslaget i Bild, men samtidig registrerer hun at stemningen ikke akkurat er i Norges favør. Den alminnelige tysker vet godt at industrigiganten Norsk Hydro er hva navnet sier - nemlig norsk.

Brutale

Bild gjenspeiler folkemeningen, når avisa retter skytset mot Norge: «Sinnet var stort da beskjeden kom om at Hamburger Aluminium-Werk skulle legges ned. Hittil har det «bare» dreid seg om aluminiumshytta med 440 arbeidsplasser. Nå vil Norsk Hydro også gå løs på valseverket, der 600 arbeidsplasser står på spill», skriver Bild og lister opp det de kaller brutale, «norske» krav til arbeiderne:

Steinrike

 PINLIG:  «Er hun piratbrud eller prinsesse», står det i bildeteksten som følger saken i den tyska avisa Hanburger Bild. Avisa gjør oppmerksom på at bildet er en fotomontasje og at Mette-Marit her er stedfortreder for alle norske pirater. -  Det begynner å bli pinlig å være norsk i Hamburg, sier Anne Braathen etter 24 år i hansabyen. Foto: Morten Stokkan.
PINLIG: «Er hun piratbrud eller prinsesse», står det i bildeteksten som følger saken i den tyska avisa Hanburger Bild. Avisa gjør oppmerksom på at bildet er en fotomontasje og at Mette-Marit her er stedfortreder for alle norske pirater. - Det begynner å bli pinlig å være norsk i Hamburg, sier Anne Braathen etter 24 år i hansabyen. Foto: Morten Stokkan. Vis mer

Fem timer ekstra overtid, lønnskutt på 600 euro, halvt julegratiale, halv ferielønn og sju dagers uke.

-  Hva er det slags mennesker som driver med dette, spør Bild-journalist Martin Schnitker, og han svarer selv:

«De er også brutale når de omgås naturen. Det internasjonale hvalfangstforbudet interesser nordmennene overhodet ikke. Angivelig slakter de 797 vågehval hver år i vitenskapelig øyemed. I Norge er hvalkjøtt en delikatesse ...

Og de er rike. Steinrike! Takket være store oljeforekomster har de råd til å varme opp gågatene om vinteren. For ei flaske øl i supermarkedet betaler de fire euro!»

Journalisten i den tyske tabloidavisa som selges i over fire millioner eksemplarer daglig angriper også både danske Carlsberg og svenske Vattenfall.

Pirat-Mette

Men det er Norge som rammes av den hardeste kritikken. Den eneste av oss nordmenn som duger er Mette-Marit.

«Das einzig Nette ist Mette», skriver Bild. (Den eneste hyggelige er Mette.)

«Prinsesse Mette-Marit (32) liker vi på grunn av hennes fortryllende smil og fordi hun venter sitt tredje barn i desember.»