Tyskerne følte seg hengt ut som nazister og fikk EU til å trekke video

Men er tyskerne rett og slett litt hårsåre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU-parlamentet hadde nok ikke ventet seg at reklamekampanjen som skulle ta til orde for beskyttelse av ytringsfriheten i Europa ville utløse kraftige reaksjoner.

Men en av reklamevideoene er nå trukket fra alle offisielle EU-kanaler, etter at tyske medier og nettbrukere raste og hevdet at den karakteriserte Tyskland som et nazistisk land og en trussel mot ytringsfriheten.

Videoen - som du kan se øverst i denne saken - ble publisert i slutten av mars, men innen to uker var gått måtte EU fjerne den.

Marjory van den Broeke, lederen for parlamentets pressetjeneste, bekrefter overfor Dagbladet at videoen ble trukket på grunn av den negative responsen.

- En av videoene ble fjernet ettersom det ble klart ut fra enkelte av reaksjonene at videoen kunne skape forvirring, ettersom budskapet i kampanjen ikke klarte å stå for seg selv uten konteksten hele kampanjen gir, sier van den Broeke.

- Avgjørelsen om å fjerne videoen ble tatt for å unngå at vi utilsiktet støter noen, etter at vi hadde fått inn noen klager, sier talskvinnen.

Hvor er nazi-referansen? Men flere påpeker også ironien i at en reklamekampanje som skulle forsvare ytringsfriheten blir trukket fordi noen føler seg tråkket på tærne.

I videoen er det ingen rene referanser til nazistene eller denne tidsepoken. Du kan selv se den øverst i denne saken og se om du ville følt deg støtt.

Videoen utspiller seg i en togkupé, der konduktøren, på tysk, opplyser at et nytt direktiv har gjort det forbudt å diskutere emner som religion og innvandring om bord i toget.

Dette reagerer selvsagt passasjerene på, men konduktøren avviser reaksjonene på en autoritær måte. Liknende videoer ble laget på fransk og engelsk.

- En hån mot tyskere Men det at det var en tyskspråklig video som tok opp dette temaet, var tydeligvis nok til at flere tyskere reagerte. De mener videoen hadde et skjult budskap om at Tyskland egentlig fortsatt er en nazibastion som er en trussel mot den europeiske ytringsfriheten.

Avisa Deutsche Wirtschafts Nacrichten (DWN) skrive for eksempel at videoen portretterer Tyskland som et nazistyrt land. Det til tross for at videoen ikke ble spilt inn i Tyskland i det hele tatt, men i den tyskspråklige delen av Belgia.

- Videoen er en hån mot tyskere, som igjen tildeles rollen som nazister, skriver nettstedet.

Reaksjoner som denne var nok til at EU valgte å trekke videoen. Den avgjørelsen gjør også at mange kritiserer EU for å være for pysete i forsvaret av ytringsfriheten.

EU-parlamentets talskvinne ønsker imidlertid ikke å kommentere kritikken de har fått for å fjerne videoen overfor Dagbladet, annet enn å si at man ikke kan gjøre alle fornøyde.