Tyskerne ler av norske bønder

EU-direktiv pålegger bønder å gi sengekos til Dagros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det seriøse tyske magasinet Der Spiegel som morer seg over at Norge, som ikke er medlem av EU, er det første landet i Europa til å etterkomme EUs direktiv om å gi alle kyr en sovemadrass.

- Disse kyrne har aldri sovet så godt i hele sitt liv, forteller en euforisk NRK-reporter som magasinet siterer.

Nytt madrassmarked

Fra 1.januar i år ble det nemlig ulovlig å la kyrne i Norge ligge rett på den blanke fjøsbetongen. Bakgrunnen for det nye pålegget er at kyrne angivelig blir liggende lengre på madrassen, og derfor produserer 10 prosent mer melk. Dessuten fører det myke underlaget til mindre slitasje på klauvene.

Men var landbruksekspertene i EU klar over at de med dette madrass-direktivet åpnet for et helt nytt marked for madrassprodusenter, spør Der Spiegel betimelig.

Madrassene kommer i mange forskjellige varianter, fra enkle gummimadrasser til tykke komfortmadrasser. Gjennomsnittsprisen skal ifølge Der Spiegel ligge på 120 euro eller rundt tusenlappen.

Myk overgang

Det er Mattilsynet som har ansvaret for å sjekke at norske bønder kjøper inn madrass til kyrne, og så langt har de registrert at svært mange bønder har innredet fjøsene med madrasser. Riktig nok er det enkelte bønder som venter litt med madrass-investeringen til de skal bygge om fjøset.

MYK START PÅ ÅRET: Det nye EU-direktivet skal gi norske melkekyr bedre søvn og større melkeproduksjon. Det er forhåpentligvis disse kyrne på Øvre Hexeberg gård fornøyd med. Foto: Scanpix
MYK START PÅ ÅRET: Det nye EU-direktivet skal gi norske melkekyr bedre søvn og større melkeproduksjon. Det er forhåpentligvis disse kyrne på Øvre Hexeberg gård fornøyd med. Foto: Scanpix Vis mer

Det har Mattilsynet forståelse for.

- Vi er opptatt av å få til en smidig og fornuftig overgang til mykt underlag for kyrne, sa regiondirektør Eivind Liven til Nationen tidligere denne måneden.

Da Helgeland Arbeiderblad tok en fjøssjekk før årsskiftet hadde en av de lokale bøndene der skaffet madrasser til alle sine melkekyr, så nær som en.

- Jeg var klar over at regelverket kom, og har kjøpt madrasser utover høsten, sier Myrvoll til Helgeland Arbeiderblad.

Til avisen gir Myrvoll uttrykk for at han ikke synes alle nye forskrifter er like fornuftig, men at dette er et bra tiltak for å bedre dyrevelferden.

10 millimeter nok

I forskriftene heter det at madrassen skal være «mjuk nok». Og veterinær Halvor Nordstoga som Helgeland Arbeiderblad har snakket med anser 10 mm som et passelig minimum for at Dagros og de andre kyrne skal få sove godt.

Liknende bestemmelser om dyremadrasser skal også gjøres gjeldende i flere andre europeiske land, ifølge Nationen.