Tyskerne stengte over 400 franske kvinner og barn inne i kirka og tente på

Hele landsbyen ble utryddet. Nå er en tysk 88-åring tiltalt for massakren.

FROSSET I TIDA: Etter krigen bestemte general Charles de Gaulle at ruinene av Oradour-sur-Glane skulle bli stående som de var - som et monument over nazistenes grusomheter i de okkuperte områdene. Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI / AFP / NTB SCANPIX
FROSSET I TIDA: Etter krigen bestemte general Charles de Gaulle at ruinene av Oradour-sur-Glane skulle bli stående som de var - som et monument over nazistenes grusomheter i de okkuperte områdene. Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Langs denne veien, en sommerdag i 1944, kom soldatene. Ingen bor her nå. De ble bare noen timer. Da de hadde dratt, var det tusen år gamle samfunnet ... dødt.»

Slik åpner 70-tallets store dokumentarserie om andre verdenskrig, «Verden i krig» (1973). Hendelsen, som dramatisk beskrives av skuespiller og kommentator sir Laurence Olivier, er tyskernes ufattelige utryddelse av den franske landsbyen Oradour-sur-Glane. 642 menn, kvinner og barn ble på bestialsk vis slaktet ned av Waffen-SS i Frankrikes verste krigsmassakre.

Nå, 70 år etter tragedien, har tysk påtalemyndighet tatt ut tiltale mot en 88-årig mann fra Köln, navngitt som Werner C. (som vanlig er i tyske medier). 88-åringen er av statsadvokaten i Dortmund tiltalt for å ha drept 25 personer, samt deltatt i drapet på flere hundre andre, melder nyhetskanalen n-tv.

Den tidligere SS-soldatens forsvarer Rainer Pohlen sier klienten, som den gang var 19 år, befant seg i landsbyen, men at han ikke deltok i krigsforbrytelsene.

Feil landsby Massakren fant sted 10. juni 1944, bare dager etter den allierte invasjonen i Normandie (D-dagen). Panseravdelingen «Der Führer» («Føreren») var blant enhetene som ble utkalt for å lete etter en SS-offiser som var tatt til fange av den franske motstandsbevegelsen.

SS-soldatene var egentlig ute etter å straffe en annen landsby, Oradour-sur-Vayres, men tok feil. Da de ankom, stengte de av landsbyen og samlet alle innbyggerne på torget. Så marsjerte de mennene til låver og skur - der ble de skutt i beina med maskingevær, før soldatene helte bensin over dem og tente på.

BRANT INNE: Dette er kirka i Oradour-sur-Glane, der Waffen-SS stengte over 400 kvinner og barn inne og tente på. De som prøvde å flykte, ble skutt. Foto: PIERRE ANDRIEU / AFP / NTB SCANPIX
BRANT INNE: Dette er kirka i Oradour-sur-Glane, der Waffen-SS stengte over 400 kvinner og barn inne og tente på. De som prøvde å flykte, ble skutt. Foto: PIERRE ANDRIEU / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Kvinnene og barna, den yngste av dem en ukegammel baby, ble sperret inne i landsbyens kirke. Tyskerne tente så på kirka, og skjøt dem som prøvde å flykte. Bare én kvinne overlevde, ved å klatre ut et av altervinduene. Hun ble skutt, men klarte seg, og ble funnet dagen etterpå.

SS-avdelingen svidde av hele landsbyen før de dro videre, og bare sju innbyggere overlevde massakren. Ifølge kommandanten, sturmbannführer (major) Adolf Diekmann, var utraderingen av Oradour-sur-Glane en gjengjeldelse for motstandsbevegelsens aktiviteter i området.

Etter krigen ble Oradour-sur-Glane gjenoppbygd et stykke unna den opprinnelige landsbyen. General og krigshelt Charles de Gaulle besluttet at de utbrente ruinene skulle bevares som de var etter massakren, som et monument over sivile drept i denne og liknende tragedier, som f.eks. den i tsjekkiske Lidice og norske Telavåg.

Alle løslatt De fleste av soldatene som deltok i massakren, ble i løpet av kort tid drept under de harde kampene i Normandie, blant dem kommandant Diekmann. Det, samt at mange av de overlevende etter krigen bodde i Øst-Tyskland og ikke lot seg utlevere, vingestekket rettsprosessen.

Under en rettssak i Bordeaux i 1953 ble 20 medlemmer av SS-avdelingen funnet skyldige, men ble i løpet av kort tid løslatt; flertallet av dem var etniske tyskere fra den franske regionen Alsace og hevdet de var blitt tvunget inn i SS.

Den foreløpig siste som ble dømt for massakren, var Heinz Barth. Han ble i 1983 stilt for østtysk rett og funnet skyldig i å ha beordret 20 menn fra landsbyen skutt. Barth ble løslatt fra fengsel i 1997 og døde ti år seinere, 87 år gammel.

SPØKELSESBY: Mange valfarter til ruinene av Oradour-sur-Glane i dag, for å se ødeleggelsene på nært hold. Foto: THIERRY ZOCCOLAN / AFP / NTB SCANPIX
SPØKELSESBY: Mange valfarter til ruinene av Oradour-sur-Glane i dag, for å se ødeleggelsene på nært hold. Foto: THIERRY ZOCCOLAN / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Til sammen seks tidligere medlemmer av «Der Führer» er nå tiltalt for Oradour-sur-Glane-massakren, etter at tyske etterforskere har saumfart arkiver tilhørende det østtyske hemmelige politiet (Stasi). Mennene var den gang 18/19 år gamle og nærmer seg nå altså 90.

Forsoning Oradour-sur-Glane-massakren har kastet lange skygger over forholdet mellom Frankrike og Tyskland siden krigen, men i fjor besøkte den tyske forbundspresidenten, Joachim Gauck, minnesmerket sammen med Frankrikes president Francois Hollande, som en forsonende gest. Gauck hadde med seg et tysk etterforskningsteam, som kartla åsteder for tragedien.

Besøket ble godt mottatt i Frankrike, også av overlevende. Robert Hebras (88) er en av tre overlevende etter massakren som fremdeles lever. Han reddet livet ved å gjemme seg under menn som ble skutt.

- Lenge var jeg oppslukt av hat og hevntanker. Vi må forsone oss med tyskerne, sa Robert Hebras (88) til mediene ifølge AFP.

FORSONING: Den tyske presidenten, Joachim Gauck (t.h.) besøkte i fjor Oradour-sur-Glane, sammen med Frankrikes president Francois Hollande. Her med Robert Hebras (88), en av de få overlevende etter massakren. Bildet er tatt inne i kirka der over 400 kvinner og barn ble myrdet. Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / NTB SCANPIX
FORSONING: Den tyske presidenten, Joachim Gauck (t.h.) besøkte i fjor Oradour-sur-Glane, sammen med Frankrikes president Francois Hollande. Her med Robert Hebras (88), en av de få overlevende etter massakren. Bildet er tatt inne i kirka der over 400 kvinner og barn ble myrdet. Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer