Tyskerne stengte over 400 franske kvinner og barn inne i kirka og tente på

Hele landsbyen ble utryddet. Nå er en tysk 88-åring tiltalt for massakren.

FROSSET I TIDA: Etter krigen bestemte general Charles de Gaulle at ruinene av Oradour-sur-Glane skulle bli stående som de var - som et monument over nazistenes grusomheter i de okkuperte områdene. Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI / AFP / NTB SCANPIX
FROSSET I TIDA: Etter krigen bestemte general Charles de Gaulle at ruinene av Oradour-sur-Glane skulle bli stående som de var - som et monument over nazistenes grusomheter i de okkuperte områdene. Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Langs denne veien, en sommerdag i 1944, kom soldatene. Ingen bor her nå. De ble bare noen timer. Da de hadde dratt, var det tusen år gamle samfunnet ... dødt.»

Slik åpner 70-tallets store dokumentarserie om andre verdenskrig, «Verden i krig» (1973). Hendelsen, som dramatisk beskrives av skuespiller og kommentator sir Laurence Olivier, er tyskernes ufattelige utryddelse av den franske landsbyen Oradour-sur-Glane. 642 menn, kvinner og barn ble på bestialsk vis slaktet ned av Waffen-SS i Frankrikes verste krigsmassakre.

Nå, 70 år etter tragedien, har tysk påtalemyndighet tatt ut tiltale mot en 88-årig mann fra Köln, navngitt som Werner C. (som vanlig er i tyske medier). 88-åringen er av statsadvokaten i Dortmund tiltalt for å ha drept 25 personer, samt deltatt i drapet på flere hundre andre, melder nyhetskanalen n-tv.

Den tidligere SS-soldatens forsvarer Rainer Pohlen sier klienten, som den gang var 19 år, befant seg i landsbyen, men at han ikke deltok i krigsforbrytelsene.

Feil landsby Massakren fant sted 10. juni 1944, bare dager etter den allierte invasjonen i Normandie (D-dagen). Panseravdelingen «Der Führer» («Føreren») var blant enhetene som ble utkalt for å lete etter en SS-offiser som var tatt til fange av den franske motstandsbevegelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer