Tyskerne valgte Schröder

Allerede før han har tatt plass i statsministerstolen i Bonn, har sosialdemokraten Gerhard Schröder sikret seg en plass i historiebøkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er nemlig den første politiker i etterkrigstidens Tyskland som har vunnet regjeringsmakt fra posisjonen som opposisjonsleder.

Schröder har med sin historiske seier ført det sosialdemokratiske parti SPD ut av en 16 år lang ørkenvandring i opposisjon. Partiet tapte makten i 1982, da den liberale koalisjonspartneren fridemokratene (FDP) byttet hest midt i løpet, og gikk i regjeringssamarbeid med de konservative CDU/CSU.

RFølger Blair

Den 53 år gamle Schröder la grunnlaget for sin seier ved å føre SPD inn mot det politiske sentrum. Han har gjort det klart at han vil styre Tyskland etter samme politiske kurs som Tony Blair har lagt seg på i Storbritannia og Lionel Jospin i Frankrike - og i nært samarbeid med disse viktige EU-partnerne.

Rød-grønn

Prognosene pekte i retning av at sosialdemokratene og De Grønne sammen får flertall, og således kan danne sin rød-grønne allianse. Ifølge prognosene får de to partiene til sammen 332 mandater, og det gir et flertall på tre. På grunn av Tysklands kompliserte valgsystem var det imidlertid knyttet usikkerhet til den endelige mandatfordelingen.

Prognosene viste at avstanden mellom SPD og CDU/CSU ble større enn det meningsmålingene spådde. Schröder nådde sitt mål om å passere 40 prosent-grensen.

Nederlag for Kohl

Valget er et stort nederlag for Helmut Kohl, som til tross for advarsler valgte å satse på at tyskerne nok en gang ville gi ham tillit. Kohl er den første sittende statsminister i Tyskland etter den annen verdenskrig som blir kastet fra makten.

Schröder er på sin side den første sosialdemokratiske statsministerkandidat i opposisjon som vinner et valg. Og i motsetning til tidligere klarte sosialdemokratene denne gangen å holde på ledelsen partiet opparbeidet seg tidlig i valgkampen.

Eks-kommunistene

Fridemokratene og eks-kommunistene gjorde det begge bedre enn antydet på meningsmålingene. PDS lå an til å klare sperregrensen på 5 prosent med et nødskrik, og partiet vil bli representert med rundt 35 mandater.

<B>MED FRUE:</B> Fra og med søndag er dette herr og fru Tyskland - påtroppende statsminister Gerhard Schröder og hans fjerde kone Doris Schröder-Köpf fotografert idet de avlegger sine stemmer ved forbundsdagsvalget ved et stemmelokale i hjembyen Hannover.