Tyskerne valgte Schröder

Allerede før han har tatt plass i statsministerstolen i Bonn, har sosialdemokraten Gerhard Schröder sikret seg en plass i historiebøkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han er nemlig den første politiker i etterkrigstidens Tyskland som har vunnet regjeringsmakt fra posisjonen som opposisjonsleder.

Schröder har med sin historiske seier ført det sosialdemokratiske parti SPD ut av en 16 år lang ørkenvandring i opposisjon. Partiet tapte makten i 1982, da den liberale koalisjonspartneren fridemokratene (FDP) byttet hest midt i løpet, og gikk i regjeringssamarbeid med de konservative CDU/CSU.

RFølger Blair

Den 53 år gamle Schröder la grunnlaget for sin seier ved å føre SPD inn mot det politiske sentrum. Han har gjort det klart at han vil styre Tyskland etter samme politiske kurs som Tony Blair har lagt seg på i Storbritannia og Lionel Jospin i Frankrike - og i nært samarbeid med disse viktige EU-partnerne.

Rød-grønn

Prognosene pekte i retning av at sosialdemokratene og De Grønne sammen får flertall, og således kan danne sin rød-grønne allianse. Ifølge prognosene får de to partiene til sammen 332 mandater, og det gir et flertall på tre. På grunn av Tysklands kompliserte valgsystem var det imidlertid knyttet usikkerhet til den endelige mandatfordelingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer