Tyskerne vil forby nazi-parti

Karlsruhe: Regjeringen i Tyskland krever at det tyske nazi-partiet NPD forbys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske regjering krever at NPD - Tysklands Nasjonaldemokratiske Parti - forbys, fordi det sprer rasisme og nazisme. Forbudskravet er ledd i kampen for å sikre innvandrene og andre med utenlandsk bakgrunn en trygg tilværelse i Tyskland.

Men forslaget om forbud mot et politisk parti vekker motstand selv blant tyskere som står fjernt fra NPD og andre høyreradikale grupper. Et studium av Tysklands egen fortid vekker motforestillinger mot partiforbud som politisk virkemiddel.

Frykter yrkesforbud

Man trenger ikke føle noen sympati med høyreekstremistene for å bli betenkt over NPD-saken. Faktisk fins det atskillige mennesker på den tyske venstrefløyen som i sitt stille sinn grøsser og mumler ordet «Berufsverbot».

«Berufsverbot», yrkesforbud, var straffen som på 1970-tallet rammet tyskere som ble mistenkt for ikke å respektere grunnloven, i praksis folk som var eller ble antatt å være kommunist-sympatisører. Disse ble nektet arbeid i offentlig tjeneste, ikke bare i høyere stillinger, men også i underordnede jobber ved postverket eller i jernbanen.

Denne bruken av yrkesforbud ble av mange betraktet som ren forfølgelse av politisk opposisjonelle, og på 1980-tallet gikk yrkesforbudet ut av bruk. I dag er tyskere flest enige om at ekstreme politiske holdninger må bekjempes med politiske midler, og at forbud av ymse slag bare bidrar til å drive ekstremistene under jorda og ut av offentlighetens synsvidde.

Livsfarlige nynazister

Men dagens tyske rasister og nazister er ikke bare politisk forskrudde, de er voldelige og direkte farlige. En rekke angrep mot asylmottak og flyktningeboliger de siste årene, til dels med dødelig utfall, har demonstrert at det ikke dreier seg om mennesker som lar seg snakke til rette.

Ved å forby NPD vil den tyske regjering statuere et eksempel. Partiet er verken den største eller den farligste gruppen på ytterste høyre fløy, men ett sted må man begynne, og behandlingen av saken ved forfatningsdomstolen i Karlsruhe blir en viktig prøvestein.

Det er langt fra sikkert at dommerne i Karlsruhe vil si ja til et forbud, for den tyske grunnloven er svært restriktiv i slike spørsmål. Siden 1945 er bare to partier blitt forbudt i Forbudsrepublikken: Det høyreradikale SRP i 1952 og det kommunistiske KPD i 1956.

(NTB)