«Tyskerungene» robbet av staten

BERLIN (Dagbladet): 9000 barn av tyske soldater ble snytt for den økonomiske kompensasjonen Norge fikk fra Tyskland etter krigen. NTB avslører at tyskerne betalte ut over 100 millioner kroner i 1959.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå krever Landsforeningen Rettferd for Taperne at Stortinget gir «tyskerungene» oppreisning og økonomisk erstatning for de lidelsene flesteparten av dem ble påført.

NTB har fått ut dokumenter som viser at norske politikere og myndigheter glatt overså Forbundsrepublikken Tysklands egen lov om at barn etter tyske soldater også skulle anses som offer for annen verdenskrig.

Rett til staten

Under forhandlingene som byråsjef Asbjørn Størdahl i Utenriksdepartementet førte med tyskerne i fire år, sto Norge hardt på at et erstatningsbeløp til ofrene, skulle disponeres fritt av landets egne myndigheter. Da pengene kom, gikk de rett i den norske statskassa. Motstandsfolk og krigsfanger fikk to måneders frist på seg til å søke om penger. 9000 søknader ble innvilget. «Tyskerungene» ble oversett og fikk ikke en gang sjansen til å søke.

I historikerkretser er det velkjent at tyske myndigheter mente pengene skulle dekke utgiftene til oppvekst og utdannelse for de såkalte «tyskerungene». Dette skjedde ikke.

Etter krigen ble et stort antall «tyskerbarn» deportert til fedrenes hjemland. Mange ble adoptert bort til tyske familier. Få år seinere ble de brutalt revet opp med rota igjen og hentet tilbake til mødrenes hjemland - hvor de mildt sagt var uønsket. NTB skriver at mange ble adoptert bort, mens brorparten kom på barnehjem eller psykiatriske institusjoner, hvor de fikk en oppvekst preget av hardhendte oppdragelsesmetoder og total mangel på kjærlighet.

Skamfulle

- Resultatet er at mange av dem i dag har store psykiske vanskeligheter. Det fremdeles forbundet med stor skam å ha en tysk soldat som far. I forbindelse med 50-årsjubileet for krigens slutt, begynte mange å henvende seg til oss, sier generalsekretær Ola Ødegaard i Landsforeningen Rettferd for Taperne.

- Jeg var i møte med flere «tyskerunger» forrige uke. Der lovet jeg dem å ta hurtig kontakt med justisminister Aud Inger Aure og be henne om et initiativ overfor Stortingets justiskomité.

Et erstatningsbeløp med unnskyldning og oppreisning bør i hvert fall ikke ligger under 200000 kroner for hver, selv om også 400000 kroner er et altfor lavt beløp sett i forhold til lidelsene denne gruppen mennesker er blitt påført i sitt eget fedreland, sier Ola Ødegaard til Dagbladet.

NTB kan dokumentere at den tidligere Milorg-lederen Jens Christian Hauge blandet seg direkte inn i det forarbeidet som Utenriksdepartementets Rettsavdeling gjorde til loven om fordeling av erstatningen fra Tyskland.