Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyskland advarer mot utvidet krig

Tyskland advarer USA mot å tenke på å utvide krigen mot terrorismen til også å omfatte andre land enn Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advarslene kom under finansdebatten i den tyske nasjonalforsamlingen onsdag, der både forbundskansler Gerhard Schröder og utenriksminister Joschka Fischer kom med klare og utvetydige uttalelser.

Uttalelsene retter seg direkte mot uttalelser fra amerikanske antydninger om en ny krig mot Irak og andre land.

EU-enighet

- Europeerne er fullstendig enige om at vi ser på en utvidelse mot Irak med den ytterste skepsis, og det er å uttrykke det diplomatisk, sa utenriksminister Fischer i Forbundsdagen.

Schröder advarte sterkt mot å sette den internasjonale koalisjonen mot terrorismen i fare og kritiserte dem som «allerede nå søker nye mål».

- Vi må være spesielt forsiktige med en diskusjon om nye mål i Midtøsten. Mer kan eksplodere i ansiktet på oss enn noen av oss innser, sa Schröder.

Han understreket at Tyskland fortsatt støtter USA i kampen mot terroren, men at Tyskland «ikke ganske enkelt venter på å intervenere militært andre steder i verden, som Somalia eller Irak.»

-Vi må prøve å løse problemene i regionen med politiske midler, tilføyde Fischer om Midtøsten.

Bush

USAs president George W. Bush sa i forrige uke at fronten mot terror ikke bare går i Afghanistan, og at USA vil bekjempe terror uansett hvor den finnes. Da han denne uka ble spurt hva som ville skje om Saddam Hussein ikke tillater nye våpeninspeksjoner, svarte Bush:

- Det finner han ut.

Israelske styrker skal allerede være satt i høyere beredskap på grunn av et forestående angrep på Irak.

Tyrkia antydet onsdag at man vil bistå USA i et angrep på Irak.

(NTB-Reuters)

Hele Norges coronakart