Tyskland bryter kontrakt med Verizon

Den tyske regjeringen har kansellert en avtale med det amerikanske telekom-firmaet Verizon etter at det i fjor ble avdekket at USA drev omfattende avlytting i Tyskland.

SIER STOPP Tysklands forbundskansler, Angela Merkels, mobiltelefon ble overvåket av amerikanerne. Nå har Tyskland brutt en kontakt med det amerikanske teleselskapet Verizon. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET
SIER STOPP Tysklands forbundskansler, Angela Merkels, mobiltelefon ble overvåket av amerikanerne. Nå har Tyskland brutt en kontakt med det amerikanske teleselskapet Verizon. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Av alle den amerikanske varsleren Edward Snowdens avsløringer om overvåking i Tyskland, var det særlig opplysningene om at USA til og med avlyttet statsminister Angela Merkels mobiltelefon, som provoserte tyskerne mest.

Den tyske regjeringen krevde at USA inngikk en gjensidig avtale om ikke å spionere på hverandre, men samtalene brøt sammen da USA ikke var villig til å innfri alle de tyske kravene.

Tyskland iverksatte samtidig en større overhaling av interne kommunikasjoner og regjeringens sikre nettverk, og kanselleringen av kontrakten med Verizon er første konkrete resultat av gjennomgangen.

Innenriksdepartementet sier at båndene mellom utenlandske etterretningsorganer og kommunikasjonsfirmaer som er avslørt, viser at den tyske staten trenger et høyt sikkerhetsnivå i sine kritiske nettverk.

Verizon har hittil stått bak infrastrukturen til nettverket regjeringen bruker til kommunikasjon mellom departementene, men denne oppgaven blir nå overlatt til Deutsche Telekom.

Ifølge rapporter som ble offentliggjort i fjor, ble Verizon pålagt å overlate telefonregistrene til sine internasjonale og hjemlige kunder til amerikanske etterretningstjenester.

Men Detlef Eppig, som er sjef for Verizons tyske filial, sier at de som et tysk firma må holde seg til tysk lov, og at USA ikke kan pålegge dem å gi ut data.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer