Tyskland drar USA inn for domstol

Tyske myndigheter ba i dag FNs internasjonale domstol i Haag om å dømme USA for brudd på internasjonale forpliktelser, på grunn av henrettelsen av to tyske borgere i 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Saken i dag handler ikke om avrettelsen av LeGrand-brødrene, heller ikke om praksisen for dødsstraff som sådan, den vedrører et høyere prinsipp i internasjonal lovgivning, sa den tyske representanten Gerhard Westdickenberg.

Tyske myndigheter mener at utlendingers rett til kontakt med sin ambassade når noe inntreffer mens de er i USA, fortsatt blir oversett, og at utlendinger i USA risikerer å bli fengslet og henrettet, uten at deres ambassade i landet blir kontaktet. Westdickenberg sier at den praksisen som nå følges, rammer alle utlendinger som arresteres i USA, og kan få spesielt tragiske konsekvenser i tilfeller hvor personer blir dømt til dødsstraff.

Den tyske staten anklager amerikanske myndigheter for brudd på Wien-konvensjonen fra 1963, for ikke å ha informert den tyske ambassaden om arrestasjonen og senere dødsdommen til LeGrand og hans bror Karl i 1999.

(NTB)