Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyskland: Enige om nygammel regjering etter fem måneder

Men uravstemming blant sosialdemokratene først.

FEM MÅNEDER ETTER VALGET: Angela Merkel har blitt venn igjen med Sosialistpartiet SPDs leder Martin Schulz (til venstre) og CSU-leder i Bayern Horst Seehofer. Her da regjeringsforhandlingene fortsatt var uavklart sist fredag. Foto:John MacDougall, AFP/NTB Scanpix.
FEM MÅNEDER ETTER VALGET: Angela Merkel har blitt venn igjen med Sosialistpartiet SPDs leder Martin Schulz (til venstre) og CSU-leder i Bayern Horst Seehofer. Her da regjeringsforhandlingene fortsatt var uavklart sist fredag. Foto:John MacDougall, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge nyhetsmagasinet Spigel er forbundskansler Angela Merkels kristendemokrater i CDU, søsterpartiet CSU i Bayern og sosialdemokratene (SPD) blitt enige om en ny flertallsregjering.

Nyhetsbyrået DPA melder at partiene er enige om fordelingen av ministerposter, men at enkelte mindre spørsmål gjenstår i selve regjeringsplattformen.

DPAs kilder opplyser at SPD får tre av toppstillingene i den nye regjeringen: utenriksminister, finansminister og arbeids- og sosialminister.

SPD har allerede i dag utenriksministeren og arbeids- og sosialministeren, mens CDU har hatt finansministeren. Det regnes som en viktig seier for sosialdemokratene å overta denne posten.

Posten som innenriksminister går til CSUs leder Horst Seehofer, ifølge DPAs kilder. Innenriksministeren vil samtidig få utvidet sin portefølje.

Tyskland har vært uten ny regjering i fem måneder etter at Merkel og kristendemokratene vant valget i september i fjor, men likevel uten nok oppslutning til å danne en ny flertallsregjering.

Etter et forhandlingsbrudd med sosialdemokratene i fjor høst lå to muligheter tilbake: nyvalg eller en ny forhandlingsrunde med sosialdemokratene.

Tyskland har ikke tradisjoner for mindretallsregjering

De tre sitter også sammen i regjeringen, som skulle vært fornyet eller byttet ut for fem måneder siden.

Uravstemming i SPD

Enighet i samtalene vil ikke bety at alle hindre er ryddet av veien. Den nye koalisjonsavtalen skal nemlig til uravstemming blant de 460 000 medlemmene i SPD.

Uravstemningen kan ta flere uker å gjennomføre, og skepsisen til en ny storkoalisjon med de konservative er betydelig i partiet etter det svært dårlige valgresultatet partiet fikk i høst.

Spesielt venstresiden og ungdommene i partiet har mobilisert mot det de oppfatter som fire nye år i Merkels skygge, og eksperter venter at avstemningen kan bli jevn.

Både CDU og SPD gikk markant tilbake i valget, mens partiet AfD på ytre høyre kapret 12,6 prosent av stemmene og kom inn i forbundsdagen for første gang.

Koalisjonssamtalene i etterkant av valget har vært de mest langtrukne i Tyskland siden annen verdenskrig.

Forhandlingene har pågått i flere dager, og partene hadde opprinnelig gitt seg selv frist til tirsdag kveld med å bli enige.

Men forhandlingene har trukket ut gjennom natta.

De tre partiene hadde først satt seg som mål å bli ferdige søndag, men da det ble klart at det ikke ville gå, ble den selvpålagte fristen utsatt til tirsdag.

Valget på ny nasjonalforsamling var i september i fjor.

(NTB/Dagbladet).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!