Tyskland forbyr beinmel i fôr

Den tyske forbundsdagen innførte sent torsdag kveld et totalforbud mot å bruke proteiner fra dyr i dyrefôr. Tidligere på dagen ble det klart at det ikke er et flertall for å innføre dette i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland skjelver etter at det er oppdaget to tilfeller av kugalskap i landet. Nå vil de innføre tiltak som hindrer at avfall fra smittede dyr havner inn i næringskjeden igjen. I Storbritannia regner de med at det er fôret som har ført til smitten av kugalskap. På det meste ble det registrert 36.000 smittede dyr i løpet av ett år i øyriket.

80 mennesker døde

Den store frykten kommer ikke fra at storfe er blitt smittet, men fordi sykdommen også har en menneskelig variant, Creutzfeldt-Jakobs. 80 mennesker er registrert døde i Storbritannia som følge av sykdommen, men myndighetene frykter at tallet kan bli langt høyere. Det er nærmest umulig å spore prionet som overfører sykdommen, og det kan ta svært mange år før en som har smitten i seg blir syk. De verste scenarioene er at over 130.000 mennesker i Storbritannia kan dø over en 30-årsperiode som følge av sykdommen.

Tyskland vil ikke vente

Mens britene brukte over ti år på å forstå alvoret i sykdommen, har politikerne i Tyskland handlet svært raskt. De to første tilfellene av kugalskap, eller BSE som sykdommen også kalles, ble oppdaget i forrige uke. Torsdag kveld vedtok de et totalforbud mot bruk av proteiner fra dyr i fôret, fredag regner man med at parlamentet vil godkjenne vedtaket, og lørdag vil forbudet tre i kraft.

Norge venter på EU

Norske myndigheter hevder at norske forbrukere er sikre på at kjøttet de spiser ikke er smittet med BSE. Men helt sikre kan de ikke være. Mandag avslørte Stavanger Aftenblad at det var avslørt rester av beinmel fra drøvtyggere i fôr hos en produent av kraftftr. Dette er ikke lov, men heller ikke straffbart.

I Norge fôrer fremdeles kyllinger og griser med oppmalte reister fra kyr, okser og griser. Det vil nå Tyskland forby for å sikre sine innbyggere kjøtt uten BSE-smitte.