<strong>NY LOV:</strong> Etter overgrepene i Köln på nyttårsaften, er det nå ventet at Tyskland vil innføre strengere straffer for voldtekter, gruppeovergrep og trakassering . Foto: EPA/RALF HIRSCHBERGER / NTB Scanpix
NY LOV: Etter overgrepene i Köln på nyttårsaften, er det nå ventet at Tyskland vil innføre strengere straffer for voldtekter, gruppeovergrep og trakassering . Foto: EPA/RALF HIRSCHBERGER / NTB Scanpix Vis mer

Tyskland foreslår fem års fengsel for gruppetafsere

Ventes å skjerpe straffene etter masseovergrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tysklands lovgivende forsamling, Bundestag, er forventet å innføre en ny lov som utvider hva som kategoriseres som voldtekt. Forslaget refereres til som «Nei betyr nei»-loven.

Den britiske rikskringkasteren BBC skriver at Tyskland i lengre tid har fått kritikk for at de henger etter på strafferammene for voldtekt.

Fram til nå har det ikke vært tilstrekkelig at den fornærmede har sagt nei, for at det skal klassifiseres som voldtekt. I tillegg må det være framlagt bevis for at offeret har strittet imot fysisk. Det finnes heller ingen eksakt definisjon av «samtykke».

Få domfellelser

BBC skriver videre at en tysk studie fra 2014 avdekket at et overveldende flertall av voldtektsmennene aldri blir dømt.

Bare en av ti voldtekter i landet anmeldes, og den mistenkte gjerningsmannen dømmes bare i ett av ti tilfeller.

Det er ventet at Bundestag skal stemme over den nye loven i dag, og den skal ta hensyn til både fysiske og verbale signaler fra offeret.

Skjerper lovene

Det foreslås også en skjerping av loven når det kommer til overgrep og trakassering i store grupper.

Dersom en gruppe omringer en person i en folkemengde og utfører trakasserende handlinger, rissikerer samtlige personer i gruppa opptil fem års fengsel uavhengig om de har deltatt aktivt i overgrepet.

Forslaget er en direkte reaksjon på de seksuelle overgrepene kvinner ble utsatt for i Köln på nyttårsaften. Hendelsene fikk stor oppmerksomhet over hele verden.

I et intervju med den tyske TV-kanalen N-TV, som er distribuert av Reuters, sa en kvinne som bare ble omtalt som Michelle, at hun febrilsk forsøkte å forsvare seg.

- Jeg slo armen bakover, men endte med å nesten falle ned en trapp. Det var så mange der at jeg ikke klarte å komme meg unna eller forsvare meg, sa hun i TV-intervjuet.

Kölns politisjef Wolfgang Albers ble avsatt i etterkant av overgrepene.

Sverige

I Norge har det foreløpig ikke blitt rapportert om like alvorlige hendelser som den i Köln, men i Sverige har de hatt flere liknende situasjoner den siste tida.

I vinter ble det kjent at svensk politi kjente til at guttegjenger forulempet jenter på en stor ungdomsfestival i to år på rad, men utad ble det sagt at festivalen gikk ganske rolig for seg.

For en uke siden ble en ung kvinne voldtatt foran scenen på en konsert med artisten Zara Larsson, og i helga ble det anmeldt 27 seksuelle overgrep på en annen festival i vårt naboland.

Sju personer er pågrepet, og det er levert inn 27 anmeldelser etter Putte i Parken-festivalen i Sverige. På Bråvallafestivalen skal en ung kvinne ha blitt voldtatt under en konsert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer