UENIGHET: Mens Tysklands økonomiminister i helga sa at forhandlingene hadde brutt sammen, mener EU at avtalen ikke har brutt sammen. Foto: Ralph Orlowski / Reuters
UENIGHET: Mens Tysklands økonomiminister i helga sa at forhandlingene hadde brutt sammen, mener EU at avtalen ikke har brutt sammen. Foto: Ralph Orlowski / ReutersVis mer

Tyskland: Forhandlingene har brutt sammen
EU: TTIP-avtalen er ikke død

Uenighet om TTIP-forhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen avviser at forhandlingene med USA om den nye handelsavtalen TTIP i realiteten har brutt sammen.

Den kontroversielle handelsavtalen ble i helgen erklært død av Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel.

– Jeg mener forhandlingene med USA i realiteten har brutt sammen, selv om ingen vil innrømme det, sa han.

EU-kommisjonen vil på sin side ikke være med på dette og fastslår at «ballen ruller videre».

– Samtalene går nå inn i en avgjørende fase. Det ligger tekstforslag på bordet til nesten alle deler av avtalen, og vi har en god fornemmelse av hvordan rammeverket til en framtidig avtale vil se ut, sier talsmann Margaritis Schinas.

Fornyet mandat

EUs forrige toppmøte ble holdt i Brussel i juni, bare dager etter at det ble flertall for utmelding av EU i folkeavstemningen i Storbritannia.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker tok da for seg stats- og regjeringssjefene i de 28 medlemslandene i EU én etter én for å forsikre seg om at han fortsatt hadde mandat til å fullføre TTIP-forhandlingene, forteller Schinas.

Konklusjonen var at Juncker følte han hadde ryggdekningen han trengte.

– Vi fikk et helt klart mandat til å fullføre disse forhandlingene, sier Schinas.

Neste steg er ifølge ham at handelsministrene i EU skal gjøre opp status når de samles til et uformelt toppmøte i Bratislava 22. september. Forhandlingene om avtalen har fortsatt gjennom hele sommeren.

«For tidlig»

Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) er nå i gang med en omfattende analyse av hva den nye handelsavtalen mellom EU og USA vil kunne bety for Norge.

Prosjektleder Arne Melchior sier til NTB at han tror Gabriels utspill kan ha en negativ signaleffekt og skape usikkerhet i forhandlingene.

– Samtidig er det jo politisk debatt om TTIP i flere land, og i Tyskland har det vært betydelig diskusjon om hvorvidt TTIP er bra eller ikke, sier Melchior.

Han vil ikke avskrive TTIP helt ennå.

– Jeg tror det er for tidlig å trekke den konklusjonen at TTIP er i det blå, sier Melchior.

– Det er fortsatt viktige forhandlinger som gjenstår, men man har også mye på bordet. Det er for eksempel lagt fram forslag om å fjerne en god del av tollen mellom EU og USA. Det i seg selv vil være en viktig reform, forklarer han.

Håper forhandlingene mislykkes

Senterpartiets utenrikspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete fester på sin side håp til utspillet fra Gabriel.

– Det er ikke lenge siden jeg leste at de fortsatt håper på å ro det i land før Obama går av. Det er det vel egentlig ingen som tror på lenger, sier Navarsete til NTB.

Hun mener det bare vil være bra om forhandlingene strander.

– Jeg er ikke i tvil om at TTIP er en avtale som aldri bør underskrives. Jeg mener det er så mange elementer i TTIP som vil føre oss videre i en retning vi ser ikke fungerer, med enda mer frihandel på de rikeste og sterkestes vilkår. Jeg mener det ikke er veien å gå, sier Navarsete.

(NTB)