FINNE PAKKELØSNING: Tysklands statsminister Angela Merkel snakker med utenriksminister Guido Westerwelle før avstemningen om kriselån til Hellas fredag. Den tyske nasjonalforsamlingen godkjente lånet som skal få den greske økonomien på fote. Foto: REUTERS / Thomas Peter / SCANPIX
FINNE PAKKELØSNING: Tysklands statsminister Angela Merkel snakker med utenriksminister Guido Westerwelle før avstemningen om kriselån til Hellas fredag. Den tyske nasjonalforsamlingen godkjente lånet som skal få den greske økonomien på fote. Foto: REUTERS / Thomas Peter / SCANPIXVis mer

Tyskland godkjenner kriselån til Hellas

Ledere i Eurosonen møtes i kveld kveld for å legge siste hånd på krisepakken til Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Tyskland sier ja til milliardlån til den greske regjeringen. Fredag kveld møtes lederne i eurosonen til et toppmøte for å legge siste hånd på krisepakken til Hellas.

Det er en Union i krise som søndag markerer 60-årsdagen for EU-prosjektet.

- EU trenger ny energi, sier Jean Dominique Giuliani, president i Robert Schuman Foundation, oppkalt etter den franske utenriksministeren som 9. mai 1950 foreslo opprettelsen av Den europeiske kull- og stålunionen, som senere ble til EU.

Et av EUs mest prestisjefulle prosjekter, fellesvalutaen euro, er nå under sterkt press. Krisen i Hellas kan i verste fall spre seg til en rekke andre EU-land som sliter med gigantiske budsjettunderskudd.

Statsminister Angela Merkel advarer om at hele Europas framtid står på spill og at det er avgjørende at EU viser finansmarkedene at Unionen ikke er handlingslammet.

Vedtak i Forbundsdagen

Fredag fikk hun Forbundsdagen til å stemme ja til et lån til Hellas på 22,4 milliarder euro. 390 representanter stemte ja, 72 nei, mens 139 avsto fra å stemme.

- Vi må forsvare vår felles europeiske valuta. Og samtidig hele det europeiske prosjektet, sa finansminister Wolfgang Schäuble før avstemningen.

Det største opposisjonspartiet SPD avsto fra å stemme over krisepakken, etter at forhandlinger med Merkels regjeringskoalisjon ikke kom i mål.

Tidligere idag godkjente den franske nasjonalforsamlingen det franske bidraget til EUs krisepakke til gjeldstyngede Hellas. Frankrike vil dermed bidra med 16,8 milliarder euro i lån til Hellas de neste tre årene. Kriselånet ble vedtatt med 311 mot 24 stemmer.

Krisetoppmøte

Ikveld kveld samles Merkel og de andre i eurosonen til et krisetoppmøte i Brussel. Der skal de spikre de siste detaljene i den greske lånepakken fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) på til sammen 110 milliarder euro.

Samtidig fredag skulle også lederne av G7-landene diskutere den greske gjeldskrisen og virkningene av den på den globale økonomien.

Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy ønsker en bedre kontroll med budsjettdisiplinen til de 16 landene i eurosonen. Merkel har også langet ut mot enkelte bankers «forræderiske» forsøk på å profittere på kaoset.

Kursfall

De europeiske børsene falt markant ved åpningstid fredag. Grunnen er økende uro for en gjeldskrise i eurosonen. I tillegg ble det britiske pundet notert til den laveste verdien på 13 måneder.

Også Asia falt fredag, Wall Street hadde kraftig nedgang torsdag.

Fredag kom det også tall som viser at den spanske økonomien har kommet seg ut av resesjon. Ifølge den spanske sentralbanken vokste Spanias BNP med 0,1 prosent første kvartal i år, etter sammenhengende nedgang de siste seks kvartalene. Spania er dermed den siste av verdens største økonomier som har kommet seg ut av resesjon.