Tyskland har fått sin Twitter-gate

«Folkens, dere kan rolig se på fotball», skrev politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En representant for CDU-partiet i Tyskland var litt for kjapp da hun sendte en twitter-melding om utfallet av det tyske presidentvalget. Nå får saken politisk etterspill.


CDU-representanten Julia Klöckner har skapt bølger blant medlemmene av Forbundsdagen. Elleve minutter før resultatet av valget ble kunngjort, sendte hun ut nemlig ut en melding om det via den populære internettjenesten.

- Folkens, dere kan rolig se på fotball. Valgomgangen har lyktes, kvitret Klöckner på sin Twitter-side.


Trakk seg

Dette var et klart brudd på protokollen, mener flere av hennes kolleger, ikke minst siden Klöckner var medlem av valgkommisjonen. Ifølge innarbeidet tradisjon kan ingen kunngjøre resultatet før det offisielt blir gjort kjent.

Klöckner har forsvart seg med at hun ikke skrev noe om selve resultatet - at hennes partifelle Horst Köhler ble gjenvalgt - og at både blomster og hornmusikere allerede var blitt sendt inn i salen før forbundsdagspresidenten Norbert Lammerts kunngjøring kom. Men allerede mandag trakk Klöckner seg fra sin sekretærfunksjon for CDU i Forbundsdagen.

SPD-representanten Ulrich Kleber, som gikk enda lenger enn Klöckner i sin internett-kvitring og delte opplysninger om selve stemmetallet med sine følgere på nettjenesten, men har ikke beklaget.

-1.224 representanter og noen journalister kan altsÃ¥ fÃ¥ vite, men offentligheten ikke? Hvor er fornuften og moralen? spÃr Kleber i en av sine kvitringer.


Twittergate

Men Klebers partifelle Susanne Kastner, som er visepresident i Forbundsdagen, ville torsdag ta saken opp i et møte i Eldsterådet i Forbundsdagen. Hun mener kvitringen om resultatet var upassende, men vanskelig å forby. Langt mer alvorlig ser hun på at Lammert kjente til resultatet mens han ventet på Köhler utenfor Forbundsdagen, uten offisielt å kunngjøre resultatet til forsamlingen først.

- Det er å ignorere nasjonalforsamlingen, sier Kastner til avisen Handelsblatt.

Også De grønne mener episoden, som i Tyskland har fått tilnavnet «Twitter og blomsterbukett/hornmusikk-affæren», må få følger for Lammert.

Men med Klöckners tilbaketreden fra sine verv, har allerede Tyskland fått sin første «Twittergate»

(NTB)