FORHÅPENTLIGVIS MER: 1536 tonn tysk gull ligger oppbevart i New York, i alle fall på papiret, ingen har sett det på mange år. Foto:LISI NIESNER/REUTERS
FORHÅPENTLIGVIS MER: 1536 tonn tysk gull ligger oppbevart i New York, i alle fall på papiret, ingen har sett det på mange år. Foto:LISI NIESNER/REUTERSVis mer

Tyskland har gull for 500 milliarder kroner i New York

- Gullet må transporteres hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyskland rangeres som verdens fjerde største økonomi, kun slått av USA, Kina og Japan. 

Bruttonasjonalproduktet er på 3 400 milliarder dollar, eller i overkant av 2 600 milliarder Euro, ifølge CNN Money

Og det er ikke bare euro og dollar tyskerne er flinke å akkumulere, de sitter i tillegg med verdens nest største beholdning av gull. 

Nær halvparten av den beholdningen ligger 25 meter under bakken på orkanrammede Manhattan i New York. Det er det ikke alle i Tyskland som er like fornøyd med. 

Vil hente gullet hjem  Nylig var sjefen for Deutsche Bundesbank, som tilsvarer vår sentralbank, Jens Weidmann på befaring i gullhvelvet hjemme i Tyskland. Med seg hadde han blant andre Peter Gauweiler, en politiker fra det konservative partiet, Christlich Demokratische Union (CSU), som er en del av regjeringskoalisjonen, skriver Spiegel Online

Målet med besøket var å overbevise Gauweiler om at gullet fortsatt var der det skulle være. Og det ble han nok, men et annet spørsmål meldte seg. 

- Sentralbanken overvåker gullet innenlands på en eksemplarisk måte, og det gjøre det bare enda mer uforståelig at banken ikke overvåker reservene i utlandet, sa Gauweiler etter besøket. 

Gauweiler har i lengre tid vært kritisk til både hvor og hvordan gullet oppbevares og kontrolleres. Han har også fått utarbeidet rapporter på temaet.

Forrige uke høstet han sin største seier så langt i kampanjen. En hemmelig rapport fra det nasjonale revisjons-byrået kom med krass kritikk av den tyske sentralbanken. De etterlyste bedre kontroll over det gylne inventaret, og bedre kvalitetskontroller. 

Rapporten, som av Bundesbank ble sett på som intet mer enn en rutinesjekk, fikk alarmklokkene til å ringe i det politiske miljøet i Berlin.

Rapporten som er dels sensurert fremstår som prologen til en spionthriller, der man ser for seg at hvelvene over dammen i New York, er tomme for gull, skriver Spiegel Online.  

Dermed er det en del som har argumentert for at gullet bør hentes hjem.

144 milliarder euro Eller 1065 milliarder norske kroner, lyder verdien av den tyske gullbeholdningen på. Totalt dreier det seg om 3 396 tonn med gull. 45 prosent er i New York. 

Men hvorfor i alle dager lagrer tyskerne det edle metallet hos amerikanerne?

Mer som i en bisetning nevnes det at amerikanerne tilbyr seg å lagre de 1 536 tonnene med gull gratis. 

- Bruken av gullet som en økonomisk reserve, og sikkerheten tilknyttet lagringen er langt viktigere, skriver Bundesbank på sine nettsider

De forsikrer videre politikerne om at de har den største tiltro til sine amerikanske kolleger. 

Aldri blitt sjekket Et ankepunkt for de som kritiserer avgjørelsen om å oppbevare gull i USA er at tyske kontrollører ikke har sjekket gullet i New York på flere år. Utrolig nok fordi de ikke får lov av amerikanske Federal Reserve Bank.

SLAPP AV! Som om han ikke hadde nok å styre med, så må Jens Weidmann og hans ansatte i Deutsche Bundesbank nå kontrollere gullreservene som, forhåpentligvis fortsatt, ligger i hvelv på Manhatten. Foto: ALEX DOMANSKI/REUTERS
SLAPP AV! Som om han ikke hadde nok å styre med, så må Jens Weidmann og hans ansatte i Deutsche Bundesbank nå kontrollere gullreservene som, forhåpentligvis fortsatt, ligger i hvelv på Manhatten. Foto: ALEX DOMANSKI/REUTERS Vis mer

Den ovennevnte rapporten bemerker at man ikke engang får lov til å se gullet, og at det skal være et spørsmål om sikkerhet.  

I flere tiår har man slått seg til ro med skriftlige bekreftelser nå og da, om at gullet er akkurat der det skal være.

Det førte til at Carl-Ludwig Thiele, styremedlem i Deutsche Bundesbank, ble kalt inn på teppet til budsjettkomiteen i parlamentet i Berlin og bedt om å forklare situasjonen. 

I etterkant sa Heinz-Peter Haustein fra partiet Freie Demokratische Partei (FDP) at;

- Gullet må transporteres hjem.

Det falt ikke i god jord hos Thiele, som har mer presserende oppgaver å hanskes med. Som krisen den europeiske økonomien for eksempel. 

- Gullet er ikke lagret hos tvilsomme forretningsforbindelser, parerte han.

Til tross for at den tyske sentralbanken etter alle landemerker rister på hodet av hele debatten, har de nå satt igang tiltak for å roe nervene til politikerne. 50 tonn gull skal sendes fra New York til Frankfurt hvert år, de neste tre årene. Det skal så kontrolleres i Tyskland. 

Historiske årsaker  Grunnen til at tyskerne sitter med så store gullreserver i USA har historisk bakgrunn. Frem til 1971 var dollaren knyttet direkte til gull under Bretton Woods systemet. Dollaren var «verdensvalutaen», og man kunne til enhver tid veksle dollar i faste mengder gull. 

Mesteparten av gullet ble akkumulert fordi tyskerne hadde et handelsoverskudd med USA, som i tur ble vekslet fra dollar til gull.

I og med at euro ikke er knyttet til gull er det ingen praktiske årsaker til at tyskerne skal sitte med så store reserver, men de forsvarer dem med nebb og klør.

Alle forslag om å veksle inn gullet og bruke det til noe fornuftig, har blitt avslått et eller annet sted i den politiske prosessen.  

FÅ DET HJEM! Peter Gauweiler mener at gullet i alle fall bør kontrolleres bedre. Nå har andre politikere begynt å skjelve for reservene i USA. Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS
FÅ DET HJEM! Peter Gauweiler mener at gullet i alle fall bør kontrolleres bedre. Nå har andre politikere begynt å skjelve for reservene i USA. Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS Vis mer