-Tyskland har tre måneder på seg til å redde euroen

Den legendariske investoren George Soros mener vi går mot en skjebnesommer for hele EU, og frykter «et tapt tiår». Norsk makroøkonomisk ekspert er enig.

MALER MØRKT BILDE: Investor George Soros mener Tysklands håndtering av finansproblemene i EU denne sommeren vil bli helt avgjørende for Euroens og EUs framtid. Her er Soros avbildet under en konferanse i Davos tidligere i år. Foto. REUTERS/Arnd Wiegmann
MALER MØRKT BILDE: Investor George Soros mener Tysklands håndtering av finansproblemene i EU denne sommeren vil bli helt avgjørende for Euroens og EUs framtid. Her er Soros avbildet under en konferanse i Davos tidligere i år. Foto. REUTERS/Arnd WiegmannVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den legendariske investoren, som tjente en milliard dollar ved å forutse at det britiske pundet ville synke i verdi i 1992, mener vi går mot en skjebnesommer for eurosamarbeidet og hele EU.

- Jeg vurderer det slik at myndighetene har tre måneder på å rette opp feilene de har gjort. Med myndighetene mener jeg først og fremst tyske myndigheter og Bundesbank. Under en krise er kreditorene i førersetet, og ingenting kan gjøres uten støtte fra tyskerne, sier Soros.

Soros betraktninger kom under en tale han holdt i Italia, gjengitt blant annet hos Daily Telegraph.

- Tyskland må trå mer til Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea, som er en av Norges fremste og mest erfarne makroøkonomiske eksperter, mener Soros har et poeng i at Tyskland må trå mer til.

- Det ser ut som at Spania vil komme til å trenge hjelp med de finansielle underskuddene og i banksektoren, så det spørs om ikke Tyskland må trå mer til, sier Bruce til Dagbladet.

- Jeg tror at den umiddelbare faren er om Hellas sier nei til innstramminger og at Tyskland og de andre landene som følge av dette ikke gir videre støtte, at de ryker ut av Euroen og innfører ny valuta, sier han videre.

Han mener dette vil skape stor frykt.

- Om folk begynner å ta penger ut av bankene og kapitalen forsvinner fra Sør-Europa, må nok landene i Nord-Europa trå mer til, sier sjefsanalytikeren.

- Et tapt tiår Legendeinvestoren Soros frykter at Europa står foran et tapt tiår:

- På 80-tallet opplevde Latin-Amerika et tapt tiår. En lignende skjebne venter nå Europa. Det har Tyskland og de andre kreditorlandene et ansvar for å anerkjenne, sier Soros.

Hellas går igjen til valg 17. juni. Soros hevder at selv om grekerne ser ut til å velge politikere som vil fortsette å forholde seg til innstrammingene som er en forutsetning for hjelpepakkene fra EU, vil innstrammingskravene, når alt kommer til alt, være umulige å innfri.

- Det finnes ingen regjering som kan innfri de betingelsene, så den greske krisen vil nå sitt klimaks før i høst. Innen den tid vil også den tyske økonomien være svekket, og for Angela Merkel vil det bli stadig vanskeligere å overtale tyskerne til å påta seg ytteligere ansvar. Det er med bakgrunn i det jeg mener at det finnes et tre måneders vindu nå.

Dilemma Sjeføkonomi Erik Bruce i Nordea mener den tyske forbundskansleren står overfor et vanskelig innenrikspolitisk dilemma.

- Tyske skattebetalere er jo ikke interessert i at deres penger skal gå til et land som ikke vil klare å betale for seg. Det er en enorm utfordring, men det er kanskje mer dramatisk om euroen settes ut av spill, sier Bruce.

Soros støtter Spanias ønske om at banker bør kune søke om midler direkte fra krisefondet, og mener kravene mot landene med tyngst gjeldsbyrde må senkes.

Spania er blant landene som den siste tiden har opplevd å bli avkrevd stadig høyere renter når de må låne penger.

Frankrike, Italia og Spania har tatt til orde for såkalte Eurobonds, som vil spre långivernes risiko på flere land, men Tyskland motsetter seg den ideen.

PÅ RANDEN: Den greske befolkningen føler at de presses til innsparinger det er umulig å innfri. George Soros frykter at Tyskernes villighet til å finansiere flere hjelpepakker vil settes på prøve til høsten.Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
PÅ RANDEN: Den greske befolkningen føler at de presses til innsparinger det er umulig å innfri. George Soros frykter at Tyskernes villighet til å finansiere flere hjelpepakker vil settes på prøve til høsten.Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI Vis mer