Tyskland hardt ut mot Saudi-Arabia: - Må stoppe finansieringen av radikal islam i Vesten

Advarer mot moskéfinansiering.

ADVARER: Tysklands nærings- og energiminister og forbundskansler Angela Merkels stedfortreder, Sigmar Gabriel, advarer mot Saudi-Arabias finansiering av moskeer i Europa. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke/NTB scanpix
ADVARER: Tysklands nærings- og energiminister og forbundskansler Angela Merkels stedfortreder, Sigmar Gabriel, advarer mot Saudi-Arabias finansiering av moskeer i Europa. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et intervju med den tyske storavisa Bild i går, kom Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel med en overraskende uttalelse rettet mot en av Vestens viktigste allierte i Midtøsten, Saudi-Arabia.

Her anklager han landet for å finansiere radikal islam i Vesten, og sier at det må ta slutt. 

- Vi trenger Saudi-Arabia for å løse de regionale konfliktene, men må samtidig gjøre det klart at vi ikke lenger vil overse hva som skjer. Wahhabi-moskeer over hele verden er finansiert fra Saudi-Arabia og i Tyskland kommer mange farlige islamister fra disse samfunnene, sier Gabriel til Bild ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Wahabisme er en svært ortodoks grein innen islam og praktiseres som statsreligion i Saudi-Arabia. Wahabismen har blant annet inspirert Salafismen, som praktiseres av al-Qaida og IS.

Støttespiller Saudi-Arabia er en viktig handelspartner for flere vestlige land, og har også vært involvert i politiske diskusjoner om en løsning i borgerkrigsherjede Syria og for å få en slutt på terrorgruppa Den islamske staten (IS).

Landet har imidlertid møtt stadig sterkere kritikk, og verden har i større grad åpnet øynene for den strenge sharialovgivningen som føres.

Med over 150 personer henrettet i landet så langt i år, har flere gått så langt i å sammenlikne landets lover med dem til terrorregimet IS - noe som ikke har falt i god jord hos saudiske myndigheter.

Kritikken mot at Saudi-Arabia finansierer moskeer som har vært grobunn for radikal islamisme er imidlertid ikke ny, og Saudi-Arabia har et mål om å spre wahabismen.

Arbeiderparti-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre fortalte til Vårt Land i går at han sa nei da to muslimske forsamlinger søkte om UD-godkjenning for å få saudiske midler. Slike midler vurderer blant annet Florø Islamske senter å søke om.

- Jeg er skeptisk til stater som vil finansiere religionsutøving i Norge, men som selv ikke praktiserer religionsfrihet, sier Støre til avisa om sin generelle holdning til Saudi-støtte.

Etterretningsrapport Ifølge kringkasteren Deutsche Welle kommer uttalelsene fra Gabriel i etterkant av en rapport fra den tyske etterretningen BND der de advarer mot at Saudi-Arabias forsvarsminister kan ødelegge båndene til regionale og internasjonale allierte. I rapporten beskrives det blant annet at Saudi-Arabias utenrikspolitikk er blitt mer impulsiv og at det kan føre til en destabilisering av den arabiske regionen.

Den tyske regjeringen har imidlertid distansert seg fra etterretningsrapporten og gjort det klart at den ikke representerer Tysklands offisielle politikk.

Det har vært økt terrorberedskap og større risiko for hjemlige terrorangrep i Tyskland i etterkant av Paris-terroren.

Nasjonalforsamlingen i Berlin stemte fredag for at Tyskland skal bidra i den internasjonale kampen mot IS i Syria. Tyskland vil ikke gjennomføre bombeangrep, men vil sende seks rekognoseringsfly, ett tankfly og en fregatt som skal beskytte det franske hangarskipet Charles de Gaulle.

I tillegg skal opp til 1 200 soldater sendes til Syria i kjølvannet av Frankrikes anmodning om hjelp i kampen mot IS. Flere land som samarbeider i kampen mot IS har trappet opp angrepene mot ekstremistgruppen etter terrorangrepet i Paris den 13. november i år. Den islamske staten påtok seg skylden for angrepet der 130 mennesker ble drept.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer