Tyskland kvitter seg med atomkraft

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder underskrev i går en avtale om å avvikle all atomkraft. Om to år skal det første kjernekraftverket stenges, utenfor Hamburg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dersom avtalen følges, skal de siste av de nåværende reaktorene stenges om 20 år. De aller fleste vil være tatt ut av drift innen år 2018.

Schröder underskrev avtalen sammen med miljø- og næringsministeren, i tillegg til fire direktører fra landets kraftselskap. Landets store strømprodusenter har også godkjent avtalen mot at de ikke taper noe. Akkurat når en reaktor skal stenges, avhenger av hvor mye strøm den har produsert og hvor lenge den har vært i drift. Kraftverkene skal stenges når de ikke lenger er lønnsomme. Men i henhold til avtalen, som ble forhandlet fram for ett år siden, skal de 19 tyske atomkraftverkene ha en gjennomsnittlig levetid på 32 år.

Tyskland har bygd nye kjernekraftverk de siste 20 årene. Det vil si at tidsgrensen nås allerede rundt år 2011-2012. Likevel kan enkelte reaktorer holdes gående i mer enn 32 år, hvis andre stenges før tiden.

«Historisk»

- Dette er et historisk øyeblikk, sier miljøvernminister Jürgen Trittin fra miljøvernpartiet De Grønne. -Det er ikke et spørsmål om å kvitte seg med en bestemt type teknologi, men om å skape bærekraftige alternativer, ved å utvikle fornybare energikilder og fremme strømsparing, framholder han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer