Tyskland kvitter seg med atomkraft

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder underskrev i går en avtale om å avvikle all atomkraft. Om to år skal det første kjernekraftverket stenges, utenfor Hamburg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom avtalen følges, skal de siste av de nåværende reaktorene stenges om 20 år. De aller fleste vil være tatt ut av drift innen år 2018.

Schröder underskrev avtalen sammen med miljø- og næringsministeren, i tillegg til fire direktører fra landets kraftselskap. Landets store strømprodusenter har også godkjent avtalen mot at de ikke taper noe. Akkurat når en reaktor skal stenges, avhenger av hvor mye strøm den har produsert og hvor lenge den har vært i drift. Kraftverkene skal stenges når de ikke lenger er lønnsomme. Men i henhold til avtalen, som ble forhandlet fram for ett år siden, skal de 19 tyske atomkraftverkene ha en gjennomsnittlig levetid på 32 år.

Tyskland har bygd nye kjernekraftverk de siste 20 årene. Det vil si at tidsgrensen nås allerede rundt år 2011-2012. Likevel kan enkelte reaktorer holdes gående i mer enn 32 år, hvis andre stenges før tiden.

«Historisk»

- Dette er et historisk øyeblikk, sier miljøvernminister Jürgen Trittin fra miljøvernpartiet De Grønne. -Det er ikke et spørsmål om å kvitte seg med en bestemt type teknologi, men om å skape bærekraftige alternativer, ved å utvikle fornybare energikilder og fremme strømsparing, framholder han.

Den tyske energiindustrien ser flere fordeler en ulemper ved avtalen. Forhandlingene i fjor vår var svært vanskelige, og strømprodusentenes representanter forlot flere ganger samtalene i protest - for senere å gå tilbake til forhandlingsbordet.

Men nå sier talsmenn for industrien at atomkraften er så omstridt og upopulær blant forbrukerne at det er vanskelig å få tyskere flest til å godta den. Derfor er det fornuftig at man får til en styrt og gradvis avvikling, sier styreformann Manfred Timm i millionbyen Hamburgs elektrisitetsverker HEW.

Transportene

I henhold til den nye avtalen skal den svært omstridte eksporten av atomavfall til gjenvinning i Frankrike - fulgt av permanent lagring av restene i Tyskland - opphøre for godt fra år 2005. Dette vil utvilsomt skape lettelse blant politifolk og jernbanearbeidere i de to land, som har måttet leve med voldsomme protestaksjoner mot avfallstransportene.

Avtalen blir nå oversendt til Forbundsdagen i Berlin for endelig godkjenning. Det er ventet at den tyske nasjonalforsamlingen vil stemme over godkjenningen innen midten av neste år.

Det konservative opposisjonspartiet CDUs talsmann Matthias Wittmann betegner avtalen som et strategisk feilgrep. Det er absurd at Tyskland går til et så drastisk skritt alene, uten hensyn til hva konkurrentene gjør, sier Wittmann.

(NTB-DPA-TT):

<B>AVTALE:</B> Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder underskrev i går en avtale om å avvikle all atomkraft.